Zaključujeta se šolsko in študijsko leto, tako dijaki in študenti že gotovo nestrpno pričakujejo poletne dni, ko se bodo lahko brezskrbno zabavali in izkoriščali svoj prosti čas. A mnogi izmed njih bodo poletne mesece izkoristili za študentsko in dijaško delo. Med številnimi ponudniki del pa izstopa ena izmed najbolj priljubljenih verig restavracij s hitro prehrano na svetu – McDonald's

[[image_5_article_67460]]

Delo v restavraciji ponuja številne ''pluse'', med največjimi pa je dejstvo, da je edina pot v McDonald'su navzgor. Kaj mislimo s tem? Podjetje odlikuje jasna in pregledna zaposlitvena struktura, v kateri lahko vsak zaposleni napreduje ter tako vselej nadgrajuje svojo kariero. Ob tem pa je vredno omeniti, da je večina posameznikov v vodstvu podjetja ALPE-PANON d.o.o., ki je nosilec franšize za McDonald's v Sloveniji, svojo karierno pot začela prav s študentski oziroma dijaškim delom v McDonald'sovih restavracijah. To pomeni, da McDonald’s ni nujno le priložnost za poletno ali občasno delo, ampak lahko za mladega posameznika predstavlja pomembno karierno odskočno desko.

Od študenta do vodje restavracije

Refik Ćufurović, Boštjan Romič in Vesna Ferlan so eni izmed tistih, ki so svojo pot pri podjetju začeli, kot mladi dijaki oziroma študenti, danes pa vsak izmed njih uspešno vodi svojo McDonald's restavracijo v Mariboru. »Začel sem pred dobrimi 17 leti v restavraciji na Tržaški cesti. V to me je prepričala sošolka v srednji šoli, tako sva skupaj opravila razgovor. Sprva je bilo mišljeno zgolj kot počitniško delo, želel sem le zaslužiti dovolj denarja za opravljanje vozniškega izpita,« pojasnjuje Boštjan. Počitniško delo se je po končani srednji šoli nato nadaljevalo, kot pravi Boštjan, je v delo vložil veliko truda, kar so njegovi nadrejeni prepoznali in v njem videli velik potencial. Tako je zelo hitro napredoval do naziva delavec – trener, v roku treh, štirih mesecev pa je Boštjan postal vodja izmene. 

[[image_2_article_67460]]

S številnimi izkušnjami, ki jih je Boštjan v vseh letih nabral, sedaj vodi restavracijo McDonald's Zrkovci. V našem pogovoru izpostavi, da mu je bilo delo in napredovanje olajšano tudi zaradi mentorstva, ki ga je prejemal v začetku dela in številnih izobraževanj, ki so mu bila tekom zaposlitve in še sedaj omogočena. »V samem začetku mentorstvo poteka v sami restavraciji. Mentorji nove zaposlene izobražujejo, vodijo, jim pomagajo. Ogromno imamo tudi skupnih izobraževanj ter raznih tečajev,« dodaja Vesna.

Kot zanalašč nas med pogovorom ''zmoti'' McDonald'sov robotek. »To je ena izmed novosti, zaradi katere smo imeli zelo podrobna izobraževanja. Torej, da smo se naučili dela z robotki pa tudi s kioski za naročanje hrane. Zdaj pa so ti robotki že naši sodelavci, del naše družine,« med pomočjo robotku, da najde svoj cilj, pojasni Boštjan. 

Visoka urna postavka, prilagodljivost in timski duh

Tudi Refik je svojo pot začel kot študent v eni izmed restavracij v Ljubljani. Njega pa je sprva prepričala visoka urna postavka, ki je mimogrede še sedaj ena izmed višjih v Sloveniji – na uro lahko študentje zaslužijo od 8,6 evra bruto do 10 evrov bruto za nočno delo. »Tudi v mojem primeru naj bi šlo sprva le za kak teden počitniškega dela (smeh). V tem tednu sem spoznal res veliko novih ljudi, med seboj smo se povezali v res odličen tim in tako sem se odločil svojo pot tu tudi nadaljevati,« nam zaupa Refik. 

[[image_1_article_67460]]

Dobro vzdušje in timskih duh sta očitno značilna za delo v restavracijah McDonald's, saj nam to potrdi tudi Vesna, ki vodi novo restavracijo na Studencih. Kot pravi sama, jo je sprva sicer prepričal prilagodljiv delovnik. »Prilagodljiv delovnik je bila prva stvar, ki naju je s kolegico pritegnila. V tistem času sem še obiskovala fakulteto, tako je bila najbolj smiselna odločitev, da delam tam, kjer se mi bodo temu lahko prilagodili,« pojasnjuje Vesna. Sedaj kot vodja restavracije vedno upošteva študijske obveznosti svojih študentov: »Najprej je izobrazba, potem pa delo,« zatrdi in doda, da lahko dijaki in študenti delo opravljajo, kadar pač lahko – ali tri ure dopoldan, tri ure popoldan, skratka delo omogoča popolno prilagajanje njihovim urnikom in tudi željam. 

[[image_3_article_67460]]

Kar velja tudi za pozicijo, ki jo opravljajo. »McDonald's je idealen tudi za tiste, ki na trg dela stopajo prvič. Imamo ogromno različnih postaj, na katerih jih lahko učimo, pomagamo. Vedno pa pri tem upoštevamo njihove želje. Torej, če se nekdo ne znajde najbolj z delom s strankami, bo seveda imel možnost dela v kuhinji in obratno. Če nekomu nekaj ne odgovarja, ga ni smiselno siliti, ampak je bolje najti nekaj, kar ga veseli in v čemer je dober. In temu namenjamo v McDonald'su veliko pozornosti,« pojasni Vesna.

[[image_4_article_67460]]

McDonald's tako za dijake in študente predstavlja odlično možnost ne le za poletni zaslužek, temveč tudi za grajenje kariere in osebno rast. Zakaj? »Pri nas se lahko res ogromno naučijo tudi za stvari, ki jih potrebujejo doma. To je šola za celo življenje. Delo ni strogo priprava hrane in pijače, temveč je zraven še ogromno drugih zadev – čiščenje, komunikacija s strankami, timsko delo … Skratka to so stvari, ki v življenju pridejo vsakomur prav,« zaključi Boštjan. 

Oglasno sporočilo je bilo pripravljeno v sodelovanju s podjetjem McDonald's.