Na vladni tiskovni konferenci smo slišali, da je največ novih primerov okužb med mlajšimi, v starostni kategoriji od 25 do 34 let. Marta Grgič Vitek iz NIJZ-a pa je dejala, da zaenkrat še ne moremo razmišljati o tem, da bi pri cepljenih opuščali ukrepe.

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je na današnji tiskovni konferenci povedala, da se število okuženih povečuje. Največ jih je v Severni Ameriki in Evropi. Večina držav EU je imela v času praznikov stabilne in padajoče podatke novo okuženih. Pozitiven trend v Evropi se je po praznikih obrnil navzgor.  “1,3-odstoten porast primerov smo zabeležili v zadnjem tednu. V BE, DK, RO, LU in NL se epi razmere izboljšujejo. Nasprotno je v ES, na PT, SE, v FR in CZ.”

Slovenija spada med tiste države, kjer se je stanje po praznikih poslabšalo

“Največ novih primerov je med mlajšimi, v starostni kategoriji od 25 do 34 let. Zaznali smo več navedb o okužbi v skupnem gospodinjstvu, povečujejo se tudi zasebna druženja ter primeri, ko ljudje ne vedo, kje so se okužili.” Po mnenju predstojnice so tudi praznični dnevi prinesli nekaj dodatnih okužb.

Ljudje po mnenju Čakš Jagrove glede najverjetnejše lokacije prenosa okužbe najpogosteje povedo, da je ta neznana.  Še enkrat je opozorila ljudi, da četudi nekdo nima simptomov, ni garancije, da ni okužen, sploh, če je bil v stiku z okuženim.

Kaj gre v Slovenji narobe?

“Večino ukrepov uvajajo tudi v drugih državah. Ne poznam odgovora. Ne vem, kaj je tisto, kar pri nas ne učinkuje, ne deluje. Je pa vsak posameznik odgovoren za stanje,” je dejala Nuška Čakš Jager.

Marta Grgič Vitek: Cepivo Moderna bo najverjetneje namenjeno za cepljenje zdravstvenih delavcev

Na novinarski konferenci pa je sodelovala tudi nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek. Dejala je, da je Slovenija doslej prejela blizu 50.000 odmerkov cepiva. “Cepivo Moderna bo najverjetneje namenjeno za cepljenje zdravstvenih delavcev. V tem tednu izvajalci cepljenja cepijo starejše od 80 let. Vsaka ambulanta je prejela cca 10 doz cepiva. Cepivo, ki pride prihodnji ponedeljek, bo na voljo za drugi odmerek že cepljenih. 8.2. pričakujemo naslednja cepljenja s prvimi odmerki. 40.000 doz je bilo sicer že razdeljenih, porabljenih pa je bilo do 10.00 danes 25.200.”

Skupno je bilo doslej prejetih 86 prijav neželenih učinkov. “Največkrat poročajo o splošnih težavah in spremembah na mestu aplikacije.

Bonitete za tiste, ki se bodo cepili?

“Veliko razmišljamo o tem. Dokler ne vemo, ali cepivo v resnici preprečuje prenos, je težko delati resna priporočila. Vemo, da preprečuje težek pojav bolezni, ne vemo pa, ali lahko cepljena oseba virus prenaša na druge. Zaenkrat še ne moremo razmišljati o tem, da bi pri cepljenih opuščali ukrepe.”

Grgič Vitkova je še dodala, da je prijava za cepljenje preko e-Uprave  namenjena vsem, ki ne spadajo v prednostne, rizične skupine.“Rizične skupine se na cepljenje prijavijo pri svojem zdravniku, ostali preko e-Uprave.”