Na prestižni prireditvi v Si-TI teatru v Ljubljani, kjer se je zbralo več kot 250 podjetniških navdušencev in pomembnih akterjev slovenskega startup ekosistema, je naziv Slovenski startup
leta 2024
osvojilo podjetje FLIQA.

Gre za podjetje, ki je s svojo inovativnostjo in obetavnim razvojnim potencialom prepričalo sedemčlansko komisijo in tako postalo novo ime na seznamu najboljših slovenskih startupov.

Inovativni produkti na področju odprtega bančništva

FLIQA razvija dva ključna produkta, ki sodita na področje odprtega bančništva in omogočata dostop do široke mreže evropskih bank. Prvi produkt omogoča preprosto in varno proženje transakcij neposredno iz bančnega računa. Ta rešitev odpravlja potrebo po izpolnjevanju plačilnih nalogov, saj uporabnik le izbere svojo banko in potrdi transakcijo. To ne samo poenostavi plačilne procese, temveč tudi izboljšuje uporabniško izkušnjo in varnost transakcij.

Druga inovacija podjetja je tehnološka platforma, ki trgovcem omogoča oceno kreditnega tveganja strank v realnem času. S pomočjo naprednih algoritmov in integracije podatkov preko API vmesnikov, lahko trgovci hitro in učinkovito sprejmejo odločitve o odobritvi kreditov. Ta tehnologija povečuje hitrost poslovanja in zadovoljstvo strank ter je skladna z regulativnimi zahtevami za varstvo osebnih podatkov.

Močne povezave in strateška partnerstva

Podjetje FLIQA je že dokazalo svojo prisotnost na trgu s sklepanjem strateških partnerstev z uveljavljenimi podjetji, kot sta slovensko podjetje SRC in nizozemsko podjetje IbanXS. Prav tako ima podpisano namero o sodelovanju s slovensko družbo Bankart, kar dodatno potrjuje njihov potencial in zaupanje, ki ga uživajo med partnerji.

Zmagovalna ekipa in prihodnji cilji

Direktorica in soustanoviteljica podjetja FLIQA, Nina Strajnar, je ob prejemu nagrade izrazila ponos in veselje: »Občutki so izjemni. Ponosni smo na trud, ki smo ga vlagali skozi vsa ta leta, da smo uspeli držati fokus in se uspeli obdržati tudi kot ekipa in se še bolj povezati. Ta nagrada je res lepa potrditev tega skupnega dela in smo je zelo veseli.«Kar zadeva prihodnost, ima FLIQA ambiciozne načrte za širitev svojih produktov po Evropi, Bližnjem vzhodu in Švici. Strajnarjeva je poudarila, da nagrada Slovenski startup leta odpira številna vrata in povečuje prepoznavnost podjetja na mednarodnem trgu.

Kot je povedal Urban Lapajne iz iniciative Start:up Slovenija, »Slovenska družba še kako potrebuje pozitivne podjetniške vzornike, ki s svojimi dosežki in ugledom dokazujejo, da smo Slovenci in Slovenke sposobni dosegati prebojne dosežke ne samo v športu ampak tudi v podjetništvu. Z nagrado Slovenski startup leta, ki jo organiziramo že 17 let, želimo spodbuditi zanimanje mladih in povečati prepoznavnost tehnološkega podjetništva v širši družbi in s tem prispevati k prehodu v družbo znanja in zanimanje za poklice z visoko dodano vrednostjo.«

Prestižna nagrada z močno dediščino

Nagrada Slovenski startup leta, ki jo podeljuje iniciativa Start:up Slovenija v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom, Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter drugimi pomembnimi deležniki, že sedemnajsto leto zapored prepoznava in nagrajuje najboljše slovenske startupe. Tomaž Bizjak, član komisije, je ob tem poudaril, da zmagovalec mora imeti potencial za dosego 100 milijonov evrov prodaje in postati »unicorn«.

Letošnja prireditev je bila prava zvezdniška, saj jo je vodil Tilen Artač, ki je poskrbel za obilo humorja in zabave. Nagrado sta zmagovalcem podelila Maja Tomanič Vidovič, direktorica Slovenskega podjetniškega sklada, in Enej Kuščer, zmagovalec prvega kroga nagrade Slovenski startup leta iz leta 2008.

FLIQA se tako pridružuje elitni skupini slovenskih startupov, ki so s svojo inovativnostjo, trdim delom in vizijo dosegli izjemne uspehe in postali vzorniki za prihodnje generacije podjetnikov.