Sedemdnevna incidenca okužb se je sicer začela umirjati, je še dodal Krek. A to je po njegovih besedah opozorilo, da se v populaciji nekaj dogaja, da bo verjetno po strmem padcu krivulje prišlo do stagnacije. Gledano z epidemiološkega vidika to po njegovem mnenju ni dobro.

Epidemiološka situacija v Evropi se umirja, med bolj obremenjenimi so Latvija, Litva, Španija, Portugalska ter jug Švedske, je izpostavilo direktor NIJZ Milan Krek. “Tudi Slovenija še vedno sodi med države z veliko obremenitvijo virusa. V Evropi se širita dva bolj nalezljiva seva, južnoafriški in britanski. Predvideva se, da bosta ob pravih pogojih prevladala nad običajnim, kar pomeni, da lahko pričakujemo tretji val,” je izpostavil na dopoldanski novinarski konferenci.

Krek: Opozorilo, da se nekaj dogaja

Sedemdnevna incidenca se je začela umirjati, je še dodal Krek. To je opozorilo, da se v populaciji nekaj dogaja, da bo verjetno po strmem padcu krivulje prišlo do stagnacije. Gledano z epidemiološkega vidika to ni dobro. Smo pa napredovali glede na število mrtvih, te številke se umirjajo. Slovenija je sicer pred vsemi sosednjimi državami z vidika cepljenja. “Cepilni sistem smo zelo dobro postavili in cepljenje izvajamo zelo hitro. Testiranje je izjemnega pomena za odkritje in izolacijo okuženih, saj tako zmanjšamo prenos #covid19 v populaciji,” je še dodal.