Zaključna prireditev sezone je najstarejša prireditev v Bohinju, saj v obliki, podobni današnji, poteka od leta 1954.

Slika je simbolična

Turistično društvo Bohinj danes v Ukancu organizira 65. Kravji bal. Gre za največjo tradicionalno prireditev v Bohinju, ki vsako leto privabi okoli 6000 obiskovalcev. Zaključna prireditev sezone je hkrati tudi najstarejša prireditev v Bohinju, saj v obliki, podobni današnji, poteka od leta 1954.

Pred tem je bil kravji bal predvsem praznik za domačine, ki so se skupaj s planšarji in gostinci veselili ob koncu turistične in pašne sezone. S kravjim balom so se poklonili planšarjem, ki so jeseni prignali trope krav z bohinjskih planin nazaj v dolino. Okoli leta 1925 so prireditev združili z zaključkom turistične sezone in planšarjem so se pri praznovanju pridružili tudi natakarji bohinjskih hotelov.

Sprva praznična nedelja domačinov je po drugi svetovni vojni prerasla v organizirano atrakcijo bohinjskega turizma. Na prireditvi, ki jo že več kot 60 let organizira Turistično društvo Bohinj, še vedno sodelujejo planšarji in majerji, ki z višje ležečih planin privedejo okrašene trope živine in na ramenih prinesejo basengo, v kateri je vse, kar potrebujejo za izdelavo sira in življenje na planini.

Trajnostna naravnanost prireditve

Dogajanje spremlja zabavno-kulturni program z ansamblom, folkloro, godbo na pihala in pastirskimi ter kmečkimi igrami, prav tako pa tudi ponudba domače hrane in pijače. Kot poudarjajo v Turističnem društvu Bohinj, so na prireditvi na voljo pristne dobrote iz kmečke kuhinje, na sejemskem delu prireditve pa tudi izdelki domače obrti. Na prireditvi izpostavljajo tudi avtohtone zanimivosti Bohinja, in sicer bohinjski sir, koruzo trdinko in kravo ciko.

Prizadevajo si za trajnostno naravnanost prireditve. Zato obiskovalce vabijo, da se do Ukanca peljejo z brezplačnimi avtobusnimi prevozi. Posebej za Kravji bal so brezplačno na voljo parkirišča v Bohinjski Bistrici ter Ribčevem Lazu. Na voljo so tudi prevozi z vlakom in ladjo.

STA