Če bi izvedli parlamentarne volitve včeraj, bi lahko prihodnjo vlado brez večjih težav oblikovala tako imenovana koalicija ustavnega loka, kaže raziskava Vox populi.

Če bi izvedli parlamentarne volitve včeraj, bi lahko prihodnjo vlado brez večjih težav oblikovala tako imenovana koalicija ustavnega loka. Oktobrska raziskava javnega mnenja Vox populi potrjuje tudi, da je SDS še vedno v prepričljivem vodstvu, sledi pa ji LMŠ. Vlada Janeza Janše uživa najnižjo podporo doslej, piše Dnevnik.

Vlada Janeza Janše je od prevzema oblasti sredi marca letos dosegla najnižjo podporo, saj jo kot uspešno ocenjuje 38,9 odstotka sodelujočih v raziskavi, kot neuspešno pa rekordnih 57,6 odstotka.

DeSUS in SMC pod parlamentarnim pragom

Če je SDS na podlagi raziskav Vox populi doslej osvajala okoli 35 mandatov, bi jih tokrat 29, koalicijska NSi 8, ostali dve partnerici slovenskih demokratov, SMC in DeSUS, pa sta v tem trenutku daleč od poslanskih sedežev, navaja Dnevnik. Na drugi strani bi opozicijske stranke, ki sodelujejo v okviru koalicije ustavnega loka, tokrat skupaj osvojile 51 mandatov, doslej se jim jih je nakazovalo okoli 46.

LMŠ in SD bi jih po oktobrskem Vox populi osvojili po 18, Levica 11 in SAB 4. Slednja je po dolgem obdobju znova pridobila toliko, da bi se, če bi bile parlamentarne volitve, uvrstila v državni zbor, medtem ko sta DeSUS z manj kot dvema odstotkoma med opredeljenimi volilci in SMC z dobrim odstotkom v tem trenutku predaleč od parlamentarnega praga (veliko bližje sta vstopu v državni zbor SNS in SLS).