Kakšne so napovedi meteorologov za najbolj “zimski” mesec, januar? Bomo le dobili tudi po nižinah konkretno pošiljko snega? Sodeč po srednjeročni napovedi ciklon.si, bo najprej vreme podobno, kot smo ga imeli decembra, pričakujejo podoben razvoj vremena, kot smo ga videli v zadnjih 2 tednih. Nato pa bi lahko imeli tudi hladnejši val.

Sneg bi lahko enkrat ali dvakrat zapadel tudi po nižinah

Januarja bo precej verjetno na začetku pretoplo, v drugi oz. zadnji dekadi pa bi lahko imeli tudi kakšen hladnejši val. Ne pričakujem nič ekstremnega, morda bo enkrat ali dvakrat vendarle sneg pobelil tudi nižine in se ne bo mučilo da pade tistih 5 cm,” je na ciklon.si /srednjeročna napoved zapisal Gregor Skok.

Pri močnem polarnem vrtincu, ki ga imamo sedaj, gledamo globoke ciklone nad Atlantikom oz. t.i. islandski minimum. Tak tip vremena prinaša nad Evropo z zahodnimi oz. jugozahodnimi vetrovi razmeroma topel in vlažen zrak. Zato nimamo veliko sonca, na zahodu in jugu pa se pogosto pojavljajo manjše krajevne padavine. Ničta izoterma pa je precej severneje nad južnim delom Nemčije. Snežilo bo le nad Severno Evropo, nad Islandijo tudi obilno,” še ob tem napovedujejo na vremenarskem portalu.

Kakšno pa bo vreme v prihajajočem tednu?

Jutri bo večinoma oblačno, le v naših krajih na severovzhodu bo deloma sončno. Pihal bo jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 8 °C in 14 °C. Meja sneženja se bo ob koncu padavin spustila na okoli 1200m.

V torek na vremenarskem portalu napovedujejo manjšo vremensko motnjo, zaradi katere bo rahlo deževalo, sicer bo oblačno, temperature bodo malenkost nižje. Najvišje temperature bodo med 6 °C in 11 °C.

V sredo bo pretežno oblačno, največ sonca bo na vzhodu, najvišje temperature bodo med 4 °C in 9 °C. Od četrtka oz. petka naprej pa se bo spet vzpostavil zonalni tok in postopno bo spet topleje. V četrtek bo oblačno, največ jasnine bo na severovzhodu. Temperature bodo na vzhodu lahko presegle tudi +15 °C.

V petek bo oblačno, največ jasnine bo na severovzhodu. Najvišje temperature bodo med 7 °C in 13 °C. Zadnji silvestrski dan bo razmeroma oblačen. Pihal bo jugozahodni veter, ki bo na vzhodu okrepljen, še napovedujejo na ciklon.si /srednjeročna napoved.