Prihranek, ki ga vaši denarnici prinese odločitev za samooskrbo, ne ostaja zgolj na papirjih, ampak ga je mogoče na preprost način izračunati. GEN-I Sonce namreč ponuja kalkulator prihrankov, s katerim lahko primerjate trenutne stroške porabe električne energije s stroški po postavitvi sončne elektrarne.

Za uporabo povsem preprost kalkulator, s katerim boste izračunali prihranke, najdete tukaj

Zakaj se naložbe v samooskrbo splačajo?

Ko razmišljamo o tem, zakaj so prihranki pri naložbah v sončno energijo tako občutni in zakaj se naložbe v samooskrbo splačajo, je treba upoštevati več dejavnikov, vključno z začetnimi stroški naložbe, višino subvencij, povprečno letno proizvodnjo električne energije in stroški vzdrževanja.

Trenutno subvencije Borzena za sončne elektrarne z baterijskim hranilnikom znašajo 675 EUR za 1 kW inštalirane moči, za elektrarne brez hranilnika pa 250 EUR za 1 kW inštalirane moči. To pomeni, da lahko prihranite do 40 % stroškov naložbe pri izbiri sistema z baterijskim hranilnikom.

Z mislijo na prihranke zasnovan model samooskrbe

Obenem GEN-I Sonce ponuja nov model samooskrbe, ki omogoča odkup viškov neporabljene električne energije. Presežna energija se od vas odkupi, vi pa avtomatično prejmete dobropis na mesečnem računu za elektriko, kar dodatno poveča prihranke.

Model omogoča, da se presežna električna energija odkupuje in se v obliki dobropisa avtomatično obračuna na mesečnih računih za elektriko, kar lahko pomeni prihranke, ki presegajo 1.000 EUR letno.

»Poleg klasične samooskrbe in uporabe hranilnikov energije GEN-I Sonce vam po priklopu sončne elektrarne GEN-I kot prvi na trgu z električno energijo ponuja nov model samooskrbe, ki lastnikom sončnih elektrarn omogoča, da od svoje sončne elektrarne dobijo kar največ,« pojasnjujejo v GEN-I Sonce, kjer dodajo, da je nov model za samooskrbo primeren za sončne elektrarne s hranilniki ali brez in omogoča odkup viškov električne energije v obliki dobropisa.

»Na ta način se vam mesečni strošek za električno energijo vsak mesec avtomatično zniža za odkupljeno energijo s strani GEN-I,« povedo in nadaljujejo razlago:

»V poletnih mesecih, ko je proizvodnja električne energije velika, vaše potrebe po njej pa manjše, to celo pomeni, da bo vaš strošek za električno energijo enak 0 eur. Še več, preostala vrednost odkupljene energije se vam bo kot dobropis prenesla v naslednji mesec in vam znižala višino stroška tudi takrat.«

Prihranite že pred izgradnjo

Z odločitvijo za postavitev sončne elektrarne GEN-I Sonce lahko prihranite pri stroških za električno energijo že pred postavitvijo sončne elektrarne, in sicer z akcijskim cenikom GEN-I.  

Vsi, ki se boste do konca letošnjega septembra odločili za izgradnjo sončne elektrarne z GEN-I Sonce, boste lahko sodelovali v posebnem akcijskem ceniku elektrike GEN-I Ujemite mesece cenejše elektrike do začetka samooskrbe, ki vam zagotavlja kar 99,99 % nižje cene elektrike v času, ko čakate na priklop sončne elektrarne oziroma največ do 31. 12. 2024. Tudi to vam v okviru storitve na ključ uredijo pri GEN-I Sonce.

Prihranku dodajte tudi vse krajšo povračilno dobo

Ko govorimo o sončnih elektrarnah, se pri ekonomski upravičenosti investicije večkrat omeni tudi povračilna doba. Ta je za sončne elektrarne, za katere poskrbijo v GEN-I Sonce, precej kratka, kar pomeni, da bo vaša naložba glede na pričakovano 30-letno življenjsko dobo sončne elektrarne, prihranke prinašala še dolgo po tem, ko se bo povrnila.

Povprečna vračilna doba za sončne elektrarne, ki jih ponuja GEN-I Sonce, je preračunana na približno 8 let za sončno elektrarno s pridobljeno subvencijo in novim modelom odkupa viškov, medtem ko je za sončne elektrarne s hranilnikom energije približno 11 let.

Kako do prihrankov?

Prvi korak do prihrankov je povsem brezplačen in je sestavljen iz nekaj spletnih klikov. S prvim klikom na naslednjo povezavo lahko namreč s pomočjo spletnega kalkulatorja preverite prihranek, ki bi ga vašemu domu ali podjetju prinesla postavitev sončne elektrarne, z naslednjim klikom pa lahko izkoristite priložnost in tukaj izpolnite spletni obrazec za brezplačno in neobvezujočo informativno ponudbo.