Cenjene bralke, cenjeni bralci Maribor24! Leto 2022 se od nas počasi poslavlja, z gotovostjo pa lahko trdimo, da nam je tudi letos postreglo z dogodki, ki jih ne bomo pozabili, prav gotovo tudi osebami, ki so vredne posebne omembe.

V uredništvu spletnega medija smo vas zato povabili h glasovanju za osebnost, fatalko in junaka leta 2022. V vsaki kategoriji smo vam predstavili osem kandidatov in kandidatk. Nekatere izmed kandidatov smo povabili pred mikrofon in vam predstavili njihove vizije, življenjsko pot in uspehe.

Fatalka leta 2022

Fatalka leta 2022 je postala Tamara Šnofl, ki je prejela 609 glasov, kar znaša 28 odstotkov vseh prejetih glasov, teh je bilo skoraj 2200. Na drugem mestu se je znašla ruška županja Urška Repolusk, na tretjem pa ptujska županja Nuška Gajšek.

Tudi Tamara Šnofl je s svojim predanim delom volivke in volivce vnovič prepričala in se ponovno zavihtela na županski stolček občine Kungota. Diplomirana pravnica in uspešna podjetnica, je bila nekdaj popularna pop zvezdnica, ki je v dekliški skupini BBT navduševala v 90i-ih, na županski stolček pa se je prvič zavihtela, ko je po treh mandatih spodnesla takratnega župana Igorja Stropnika.

Osebnost leta 2022

Za osebnost leta 2022 ste izbrali Marcosa Tavaresa, ki je prejel 334 glasov, kar znaša 31 odstotkov vseh prejetih glasov. Teh je bilo nekaj več kot tisoč. Na drugem mestu se je znašla Lidija Divjak Mirnik, kandidatka za županjo, na tretjem pa legenda slovenske popevke, vse od letos pa častni občan Maribora Alfi Nipič.

Skorajda že legendarni kapetan vijoličastih, sicer pa velik ljubljenec mariborskih navijačev in legenda kluba Marcos Tavares, ki je po končani karieri na zelenici poprijel za pero in strnil svoje spomine, ki se začnejo že v rodni Braziliji, ko se je prvih nogometnih veščin naučil na ulici. V času, ko je igral na Cipru, je spoznal Niltona Fernandesa, ki ga je predstavil Zlatku Zahoviču, športnemu direktorju NK Maribora. In vse ostalo je skorajda zgodovina. V Sloveniji se je dobro znašel bil zaradi svojih nogometnih veščin večkrat nagrajen.

Junak leta 2022

Za junaka leta 2022 ste izbrali Društvo Junaki 3. nadstropja, ki je prejelo 941 glasov, kar znaša 47 odstotkov vseh prejetih glasov. Teh je bilo skoraj dva tisoč. Na drugem mestu se je znašel Boris Krabonja, pobudnik in vodja društva UP-ornik, na tretjem pa gasilska društva, ki so se borila s požarom na Krasu.

V Društvu Junaki 3. nadstropja požrtvovalno nudijo podporo staršem in družinam otrok z rakom, obenem pa seznanjajo javnost o pojavnosti otroškega raka. Društvo je bilo ustanovljeno, da Junakom in njihovim staršem ter družinam nudijo čim več podpore in jim skušajo olajšati celoten proces zdravljenja. Zaradi nepoznavanja bolezni se lahko pojavljajo predsodki do obolelih otrok, zato preko kanalov obveščanja velikokrat objavljajo osebne zgodbe Junakov in njihovih družin.