Zadnje desetletje je večina novogradenj zasnovana na način, ki omogoča kar največjo energetsko učinkovitost in v tem pogledu vsaj delno samooskrbo, pri čemer se klasične fasadne površine dopolnjujejo z (nemalokrat le) okrasnimi lesenimi deli ter steklom. Pri tem se pozablja, da je s pomočjo manjših gradbenih posegov in prenovo doma isti rezultat mogoče doseči na objektih starejšega datuma, ki praviloma že v osnovi združujejo fasadne ter lesene površine, medtem ko steklene doda zasteklitev balkona, terase ali zimskega vrta, kar je posebej v hladnejšem podnebju najenostavnejši ukrep za pridobitev svetlega, zračnega, v vseh letnih časih uporabnega dodatnega bivalnega prostora.

Podjetje MN Steklo, katerega cilj je življenje brez okvirov, in to sredi narave, je z mislijo na uporabnika, ki za daljše bivanje na prostem žal nima časa, ker mu tega obveznosti ne dopuščajo, zasnovalo napreden sistem zastekljevanja, s katerim se meja med zunanjim ter notranjim briše.

Zasteklitev balkona oziroma terase pod nadzorom tamkajšnjih strokovnjakov tako temelji na uporabi najboljših materialov, visoki meri funkcionalnosti prostora ter nemotenem pogledu na drugo stran, ob tem pa zahteva minimalno vzdrževanje.

Zasteklitev balkona kot dopolnitev lesenim delom objekta

[[image_1_article_67443]]

Steklo se od nekdaj izjemno poda k naravnim materialom, pa naj gre za kamen, kovino ali les. Posebej slednji pripomore k temu, da steklene površine izgubijo svojo hladnost (ki jo denimo kovina poudari), saj kombinacija stekla in lesa ustvarja kontrast, ki posamezen objekt ovije v različne odtenke, odvisne od dela dneva, kota sončne svetlobe ter same lege objekta, zaradi katerih hiša ali stanovanje delujeta nadvse toplo in domačno.

Seveda na to precej vpliva način zasteklitve terase oziroma druge površine, saj obstajajo različni sistemi, vendar tehnologija podjetja MN Steklo kljub vsemu velja za najnaprednejšo, ker vključuje vodoodporna, protihrupna tesnila, ki ne zahtevajo uporabo vijakov, s čimer zasteklitev balkona ali katerekoli druge zunanje površine ohranja čiste steklene linije. Obstaja več načinov zasteklitve balkona:

  • fiksna zasteklitev balkona, ki zračenja ne omogoča,
  • klasična zasteklitev balkona z okni in
  • drsna zasteklitev balkona (slednja se je skozi leta izkazala kot najučinkovitejša in najbolj funkcionalna, zato MN Steklo ponuja prav njo) ter enoslojna, dvoslojna oziroma troslojna zasteklitev balkona. Nobena od njih lesenih delov ne vključuje, kar pa ne pomeni, da vsake od različic ni priporočljivo kombinirati z lesenimi površinami, toliko bolj drsno zasteklitev balkona, ki je možna v treh variacijah, prav ena od njih pa je za integracijo z lesom naravnost idealna. Gre za naslednje izvedbe zasteklitve: od tal do vrha, torej zasteklitev, ki ustvari stekleno steno (ta je najprimernejša za zimski vrt), od parapeta do vrha, pri kateri je zgornja polovica steklena, spodnja pa bodisi pozidana bodisi zaprta z leseno ali kakršnokoli drugo ograjo (ta je najprimernejša za teraso, a se nadvse pogosto uporablja tudi na balkonih) in sistem, pogreznjen v strop, steno ali tla, ki je povsem neopazen (ta je za zasteklitev balkona najprimernejši, ker vizualno poveča njegovo površino).

Zaradi številnih možnosti, ki jih omogoča zasteklitev balkona, podjetje MN Steklo prisega na svetovanje, za katerega se s strankami dogovori po potrditvi informativnega izračuna. Na srečanju strokovnjaki opravijo natančno izmero lokacije, pojasnijo postopke montaže in nasploh celotnega procesa zasteklitve terase ali kateregakoli drugega prostora ter preverijo, ali je potrebno upoštevati kakršnekoli posebnosti (že obstoječa klima, nestandardni tlakovci, postavitev ograje itn.) in ali je izbran način zasteklitve balkona glede na možnosti, ki jih ponuja prostor, zares najustreznejši.

Prednosti drsne zasteklitve balkona v primerjavi s klasično zasteklitvijo balkona

Drsna zasteklitev balkona je izredno funkcionalna in hkrati cenovno dostopna rešitev, s katero je možno pridobiti dodaten bivalni prostor. Ohranja zračno in svetlo večnamensko površino, zasnovano z mislijo na sušenje perila, shranjevanje, igro, druženje ali počitek, ki preprečuje energetsko izgubo, saj opravlja nalogo zračnega jaška, s katerim se stroški vzdrževanja (za primer ogrevanja pozimi) opazno zmanjšajo.

Drsna zasteklitev balkona torej ponuja:

  • zanesljivost kakovostnih materialov, stabilnost in varnost najnaprednejšega sistema ter brezhibno delovanje tega,
  • združljivost z vsemi komponentami sistemov kateregakoli proizvajalca, ne le podjetja MN Steklo,
  • prilagodljivost, saj izvedba omogoča prilagoditev posamezni lokaciji, komponente pa se neprestano še izboljšujejo, in
  • enostavno proizvodnjo, temelječo na kaljenem, lepljenem steklu, ki ne zahteva vijakov, ker pa je proga sistema simetrična, so profili uporabni v vseh smereh.

Zaradi vsega naštetega je drsna zasteklitev balkona za kombiniranje z lesenimi elementi najustreznejša, kajti omogoča tako rekoč neomejene izvedbene možnosti, prilagodljive posameznemu objektu.

[[image_2_article_67443]]

Pogosta vprašanja

Kakšen je postopek zasteklitve balkona oziroma druge zunanje površine s strani podjetja MN Steklo?

Dobavni rok znaša med pet in šest tednov, sama postavitev traja dva dni, je pa celoten postopek odvisen tudi od tega, ali je potrebna priprava terena (izdelava plošče, preboj v stene, izdelava estrihov itn.). Od informativnega izračuna ali izmere do zasteklitve balkona v večini primerov mineta dva, največ trije meseci.

Ali zasteklitev balkona nudi zvočno in toplotno izolacijo?

Da, zvočna izolacija dosega 34 dB, toplotna izolacija (drsni sistem s kaljenim steklom) pa 5,6 W/m²K, a na to vplivajo lega, vreme (zunanje temperature), vrsta stekla (je ta enoslojen, dvoslojen ali troslojen itn.) in drugi dejavniki.

Je za zasteklitev balkona potrebno gradbeno dovoljenje?

Zasteklitev balkona zahteva lokacijsko informacijo občine (prostorski akti, veljavni na območju zemljiške parcele), saj gre za nezahteven poseg v objekt. Ta za površine, manjše od 30 m² povsem zadostuje, medtem ko večje zasteklitve narekujejo pridobitev gradbenega dovoljenja.

Kakšne so možnosti za vizualno uskladitev zasteklitve balkona z že obstoječimi lesenimi površinami na objektu?

Profili so dostopni v vseh odtenkih po RAL barvni lestvici oziroma so ti eloksirani, zato se lahko zasteklitev balkona kar najbolj približa vizualnemu izgledu ostalih elementov nepremičnine.

Podjetje MN Steklo uporabnikom ponuja objektu prilagodljivo brezokvirno drsno in večtirno zasteklitev katerekoli zunanje površine, katere prednost je – v primerjavi z ostalimi sistemi, dostopnimi na trgu – izostanek k obrabi nagnjenih kolesc. Dolga življenjska doba zasteklitve balkona je tako predvsem posledica inovativnega sistema, ki med drugim terja minimalno vzdrževanje in čiščenje.