Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin tudi letos spremlja označevanje in kakovost semena zelenjadnic na trgu. V okviru naknadne kontrole je ugotovila neskladnost četrtine vzorcev zaradi preslabe kalivosti, povezane s starostjo semena, je sporočila Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Uprava: Preverite datum pakiranja na embalaži

Fitosanitarni inšpektorji so v okviru naknadne kontrole vzorčili na trgu oziroma pri nadzoru dobavitelja naključno izbrane partije semena zelenjadnic. Skupno so do konca maja odvzeli 53 vzorcev in jih poslali v imenovani semenski laboratorij Kmetijskega inštituta Slovenije, kjer so opravili analizo kakovosti. Neskladja so bila ugotovljena pri 13 vzorcih. Pri vseh neskladnih vzorcih je bil razlog neskladja preslaba kalivost.

Posebej so izstopale štiri partije solate in ena partija peteršilja, katerih kalivost je bila pod desetimi odstotki. Glavni vzrok za slabo kalivost je bilo staro seme, saj so bili nekateri vzorci pakirani v letih 2020 in 2021. Uprava zato potrošnikom svetuje, da pri nakupu semen preverijo datum pakiranja na embalaži.

V okviru naknadne kontrole, ki jo vsako leto izvajajo fitosanitarni inšpektorji, pa se analizira kakovost semena. Preskus kakovosti obsega preverjanje čistote, energije kalitve in kalivosti. Seme mora biti tudi praktično brez škodljivih organizmov, ki zmanjšujejo njegovo uporabnost in kakovost. Če rezultat analize ne ustreza predpisanim zahtevam, se trženje takšnega semena prepove in umakne s trga.

Inšpektorji bodo kontrole izvajali tudi v naslednjih mesecih.

V letošnjem letu so se fitosanitarni inšpektorji osredotočili na seme solatnic, ki je predstavljalo 68 odstotkov vseh do sedaj odvzetih vzorcev. Med pregledanimi vzorci so bila še semena pora, brokolija, zelja, endvije, radiča, peteršilja, fižola in koruze pokovke. Glede na veliko število vzorcev solatnic je bilo posledično pri tej vrsti ugotovljenih tudi največ neskladij - 85 odstotkov vseh ugotovljenih neskladij.