V večjem delu države lahko danes popoldne pričakujejo močnejše nevihte, zaradi česar je Agencija Republike Slovenije za okolje (Arso) izdala oranžno vremensko opozorilo. Možni so toča, močni sunki vetra in krajši nalivi. Arso ob tem svari pred nevarnostjo zadrževanja na prostem in v bližini dreves, daljnovodov in v bližini hudourniški vodotokov.

Na udaru bo praktično celotna država

V pozno dopoldanskem času so se od zahoda proti notranjosti države prehodno pojavile prve krajevne padavine sprva predvsem kot plohe. Nevihte se bodo do sredine popoldneva pojavljale predvsem v severni polovici države, kasneje popoldne in proti večeru pa se bo glavno nevihtno dogajanje prehodno vzpostavilo bolj nad južno polovico države, so napovedovali na Ciklon.si.

»Zaradi velikih razlik med dvema zračnima masama lahko pričakujemo zelo labilno ozračje. Pojavljale se bodo predfrontalne nevihte, ki bodo lahko prerasle v krajevna neurja. Najbolj burno dogajanje pričakujemo v popoldnevu, ko se bodo nevihte pojavljale praktično povsod po državi,« so zapisali vremenoslovci na Neurje.si. 

Arso je oranžno vremensko opozorilo za popoldne izdal za celotno državo.

Zaradi močne heličnosti lahko pričakujemo razvoj izoliranih superceličnih neviht ki bodo krajevno lahko postregle z debelo točo in silovitim vetrom. Ob nevihtah bodo prisotni močni kratkotrajni nalivi, še opozarjajo na Neurje.si.

Zaradi močno labilnega ozračja bodo neurja možna povsod, zato je praktično celoten pas od Italije, Slovenije, Hrvaške in Madžarske obarvan v 2. stopnjo nevarnosti.

Kot so ob 11. uri sporočili iz Arsa, so se nevihte, ki so zjutraj nastale v Furlaniji-Julijski krajini, pomaknile nad severozahodno Slovenijo. Ob tem je na postaji Kanin v zadnjih 30 minutah padlo 24 milimetrov dežja. Nevihtne celice se pomikajo proti severovzhodu, pred njimi nastajajo tudi nove. 

»Pozno zvečer se bo v večjem delu države po prehodu fronte nevihtno dogajnje umirilo, tudi padavine bodo v glavnem že ponehale. Le ob južni meji s Hrvaško se bodo padavine deloma nevihte lahko zavlekle v noč na torek,« pa opozarjajo na Ciklon.si.

Arso opozarja na naraščanje hudournikov

Čez dan in zvečer bodo ob plohah in nevihtah prehodno hitro naraščali tudi posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Možna bodo razlivanja vodotokov in zastajanje padavinske vode. Verjetnost za to bo večja v severovzhodni Sloveniji. Tudi drugod v severnem in vzhodnem delu države lahko posamezne reke prehodno dosežejo velike pretoke. V južni Sloveniji bodo pretoki rek še naprej ustaljeni.

*Posodobljeno 13.30