Slovenija

Gregorčič: ”Padavinski dogodek še zdaleč ni končan, smo nekje na sredini”

Uredništvo , 04.08.23 ob 11:50

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile, a ni še konec. Padavine se bodo nadaljevale tudi čez dan.

Gregorčič: ”Padavinski dogodek še zdaleč ni končan, smo nekje na sredini”

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. V severni, severozahodni in delu osrednje Slovenije je ponoči padla velika količina padavin, številna mesta in kraji so zato pod vodo. Lokalne oblasti prebivalce ogroženih območij pozivajo, da ostanejo doma in se umaknejo na varno.

Po besedah meteorologa Braneta Gregorčiča je v dobrih dvanajstih urah ponekod padlo blizu 200 milimetrov padavin. Kot je še izpostavil Gregorčič, padavinski dogodek še ni končan, padavine se bodo nadaljevale še do jutri dopoldne. V Sloveniji imamo povodenj, ki je podobna največjih povodnjih v zgodovini Slovenije, je izpostavil hidrolog Janez Polajnar. Pričakujemo lahko poplavljanje Krke, Save, Drave in Dravinje, pričakovati je rekorden pretok Save na izstopu iz države, je še opozoril.

”Pravkar smo dobili informacijo iz Avstrije, da bodo povečali pretok Drave na 1.300 kubičnih metrov, temu moramo prišteti še lokalne pritoke. Pričakujemo pretok Drave preko 2.000 kubičnih metrov na sekundo,” je opozoril Polajnar.

Minister za obrambo Marjan Šarec je še pozval vse, ki nimajo nujnih poti, da se zadržujejo tam, kjer so. Vsaka prisotnost na cesti še dodatno otežuje delo reševalnim ekipam. Že od nočnih ur so aktivirane vse ekipe, ki so na razpolago.

Nekateri kraji odrezani od sveta

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je povedal, da je marsikje dostop do prizadetih območij onemogočen. Iz kampa Menina so več ljudi morali reševati s helikopterjem, težave so tudi z zvezami. Policija je na štabu CZ poročala o več smrtnih žrtvah, a konkretnih informacij o okoliščinah še nimajo.

Padavine se bodo nadaljevale tudi čez dan, zaostrene razmere danes pričakujejo na jugovzhodu Slovenije, predvsem na območju Kočevskega, na območju Kolpe in Bele krajine. Pomikale se bodo hrvaški meji proti severovzhodu, pa tudi proti savinjski regiji. Padavine bodo jutri čez dan slabele, v noči na nedeljo bodo ponehale, je še povedal Gregorčič.

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51