Slovenija

Golob: ”Že danes vemo, da bo škoda rekordna”

Uredništvo , 04.08.23 ob 20:08

Današnja ujma je povzročila verjetno največjo škodo v naravnih nesrečah v zgodovini samostojne Slovenije.

Golob: ”Že danes vemo, da bo škoda rekordna”

Premier dr. Robert Golob se je v začetku zahvalil pripadnikom civilne zaščite, gasilcem, vojakom, policistom in vsem prostovoljcem, ki se na terenu trudijo, ne glede na uro in razmere, da so življenja čim manj ogrožena in da bo škoda manjša. “Škoda na infrastrukturi, predvsem na cestah pa je enormna. Po sobotni seji vlade bomo vložili novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, DZ bi jo lahko obravnaval že prihodnji teden,” je še dodal Golob.

Kot je dejal Golob, so za soboto sklicali sejo sveta za nacionalno varnost, saj želijo poenotiti odziv vseh akterjev za čim večjo učinkovitost. Sledila bo izredna seja vlade, po kateri bodo vložili novelo zakona o odpravi posledic naravnih nesreč. Pričakuje, da jo bo DZ obravnaval že v torek ali sredo. “Z enim samim namenom: da pride pomoč hitreje do občin in do ljudi,” je poudaril.

Vlada bo obravnavala tudi ponujeno pomoč iz tujine

“Razmere so res katastrofalne in prav je, da sprejmemo pomoč, ki je na razpolago,” je dejal premier. Minister Marjan Šarec je dodal, da bodo sprejeli tako pomoč drugih držav kot pomoč iz evropskega mehanizma, se pa morajo razmere najprej toliko umiriti, da bodo lahko tuje ekipe ustrezno razporedili na teren.

Razmere ostajajo resne

Kot je poudaril, razmere trenutno ostajajo izjemno resne, na terenu pa so vse razpoložljive enote. ”Vse razpoložljive enote so na terenu. Državljane in državljane res pozivamo: ne hodite naokoli, ne fotografirajte in ne zadržujte se v bližini vodotokov in v bližini intervencijskih ekip.”  Trenutno je na razpolago do 500 vojakov, ki pa še niso vsi aktivirani, saj še ni omogočen dostop do vseh krajev, kjer bi potrebovali njihovo pomoč. “Upam, da bo jutri prevoznost cest toliko boljša, da bodo ekipe lahko prispele do vseh lokacij,” je dejal.

Golob in Šarec sta vse prebivalce ob tem pozvala, da naj ne hodijo po opravkih, ki niso življenjsko pomembni. “S tem bi namreč ogrozili ne le sebe, temveč tudi interventne ekipe,” je poudaril Golob. Številko 112 pa naj kličejo le v res nujnih primerih. “Sistem deluje, bodite potrpežljivi,” je poudaril Šarec.