Slovenija

Gasilec, ki je rešil otroke, ostal brez vsega. Zdaj lahko pomagate njemu

Uredništvo , 07.08.23 ob 09:41

Medtem ko je pomagal reševati življenja, je svoj dom prepustil usodi.

Gasilec, ki je rešil otroke, ostal brez vsega. Zdaj lahko pomagate njemu

V slovenski javnost je odmeval primer požrtvovalnih gasilcev, ki so iz vrtca rešili 22 otrok. Med gasilci PGD Mengeš je tudi Sandi Zajc, ki je zaradi poplav ostal brez doma. Po poročanju 24ur.com je Zajc že 15 let prostovoljec. Kot je pojasnil, so prejeli ogromno klicev, a so v veliki meri lahko le dajali nasvete občanom, kako pravilno ravnati.

Po vrnitvi doživel šok

Voda je neusmiljeno prodirala naprej in pred sabo podirala drevesa, stavbe, odnašala avtomobile. Med poplavljenimi hiša je bila tudi hiša požrtvovalnega gasilca. Na telefon je prejel fotografijo svoje hiše in vse kar je lahko naredili, je bilo to, da je svoji družini naročil, naj se odpravijo na varno. Medtem, ko je voda pustošila v njegovi hiši, je Zajc na pomoč prihitel drugim.

“Vse, kar smo 20 let vlagali v dom, je uničeno. Vse, kar lahko primeš, dokumenti, oblačila, elektronika. Uničene so vse slike, vsi spomini,” je povedal za 24ur.com. Voda je v hiši segala do višine 1,5 metra, stanovanje je bolno blata in smrdi po nafti, saj se je prevrnila tamkajšnja cisterna kurilnega olja.

Ponovno bi se odločil enako

Kljub šoku, ki ga je doživel ob prihodu domov in izgubi, bi se Zajc vedno znova enako odločil.

“Gasilci vse počnemo s srcem, ko dobimo klic, ne razmišljamo. Imeti moramo tudi ogromno strokovnega znanja. Dosegljivi smo 24 ur na dan. Ne glede na to, ali je ravnokar prišlo na mizo kosilo, vstanemo in gremo. To počnemo brezplačno. A vse odtehta, ko veš, da si nekomu rešil življenje,” je dejal ter v nadaljevanje dodal, da nikoli ne obotavljajo.

Če bi želeli pomagati gasilcu Sandiju Zajcu iz Mengša, lahko sredstva nakažete na TRR SI56 6100 0002 0196 038 PGD Mengeš, Zavrti 2, 1234 Mengeš (koda CHAR, namen: donacija Sandi Zajc).