V Policijski akademiji v Tacnu v Ljubljani je v danes, 6. novembra 2020, zapriseglo 20 policistk in policistov nadzornikov državne meje.

Novi sodelavci in sodelavke policije so slovesno zaprisegli pred v. d. generalnega direktorja policije Andrejem Juričem, ki jih je ob tej priložnosti tudi nagovoril. Spomnil jih je, da je danes zanje pomemben dan ter da so si izbrali sicer zelo zahteven, a hkrati nadvse lep poklic. Nato se je osredotočil na ‘specialnost’ tega poklica ter na to, da je varovanje državne meje “že nekaj časa ena od prioritet in eden največjih varnostnih izzivov slovenske policije. Ta izziv ni majhen, saj je pri nadzoru meja enako pomemben tudi humanitarni vidik nezakonitih migracij. Pa vendar smo pri upravljanju schengenske meje uspešni, kar nam priznava tudi tujina.

Razmere na meji slabše zaradi povečanih migracij

Dodal je, da zaradi povečanih migracij, ki so zaradi slabših ekonomskih in družbeno-političnih razmer v svetu čedalje večje, ni moč pričakovati, da bi nam na tem področju kaj kmalu zmanjkalo dela: “Delo mejne policije, katere del ste sedaj tudi vi, se je tako znašlo pod drobnogledom domače in svetovne javnosti. V vas strmijo oči tako kolegov, ki vas na terenu že težko pričakujejo. Pozorno pa vas spremlja tudi celotna slovenska in evropska javnost. Vaša naloga je namreč učinkovito varovati državno mejo, ki pa je hkrati tudi zunanja schengenska meja.” Opomnil jih je, da bo njihova naloga iskati ravnovesje med zagotavljanjem varnosti v domovini in zagotavljanjem varnosti ljudem, ki v želji po miru in boljšem življenju bežijo s kritičnih območij.

Pet jih bo delovalo na področju PU Maribor

Skupina novih policistov nadzornikov državne meje, med njimi je šest policistk, se bo tako v naslednjih dneh pridružila kolegom na terenu, ki že varujejo schengensko mejo. In sicer jih je 7 razporejenih na Policijsko upravo Koper, 5 na Policijsko upravo Maribor, 4 na Policijsko upravo Novo mesto in po 2 na policijski upravi Celje in Ljubljana.