Slovenija

FOTO: V trgovinah zmanjkuje ustekleničene vode

Uredništvo , 04.08.23 ob 16:43

Da bi omogočili nemoteno oskrbo prebivalstva, so na gospodarsko ministrstvo in na predsednika vlade Roberta Goloba posredovali prošnjo, da se za nedeljo odobri možnost enkratnega in izrednega odprtja trgovin.

FOTO: V trgovinah zmanjkuje ustekleničene vode

Potem ko so številne kraje po Sloveniji prizadele obsežne poplave, so bili nekateri trgovci prisiljeni zapreti določene poslovalnice, vsi pa poročajo tudi o povečanem povpraševanju po ustekleničeni vodi. Te ponekod zmanjkuje, a se jo trudijo dodatno dostavljati, pri čemer je to zaradi stanja na cestah oteženo, so pojasnili za STA.

Kot so navedli v Mercatorju, so v nekaterih krajih po Sloveniji, ki so jih prizadele poplave, njihove trgovine trenutno zaprte. Ponekod, kjer obratujejo, pa kupci kupujejo večje količine vode v plastenkah. Tja, kjer je vode zmanjkalo, jo prednostno in pospešeno dovažajo, so zatrdili. “Prizadevamo si, kjer je to le mogoče, ohranjati oskrbo ljudi, in se iz ure v uro prilagajamo razmeram glede na dostopnost trgovin,” so dodali.

Zaprte so tudi štiri Sparove poslovalnice, in sicer v Vojniku, Mozirju, Trzinu in Ravnah na Koroškem. V Sparu Slovenija so ob tem poudarili, da imajo ustekleničeno vodo povečini še na zalogi. Tudi v tem podjetju se trudijo zagotavljati oskrbo ter se prilagajati trenutnim razmeram, hkrati pa pomagati na najbolj ogroženih območjih. “Žal prihaja do motenj v dobavi, ki so posledica izrednih vremenskih razmer, zato pozivamo vse, da si v tem trenutku stojimo ob strani,” so še zapisali.

V Hoferju zaprtja trgovin niso omenili, so pa potrdili, da zaradi povečanega povpraševanja v določenih njihovih poslovalnicah prihaja do težav z zalogo ustekleničene vode. “Po naših najboljših močeh se trudimo, da je dobavna veriga v danih razmerah čim manj motena in trgovine zalagamo z ustreznimi količinami izdelkov, kjer seveda lahko do njih dostopamo, in hkrati poskrbimo tudi za varnost naših voznikov,” so izpostavili. Ob tem so opozorili, da prodajajo zgolj količine, primerne za gospodinjstva, in kupce pozvali, naj kupujejo le toliko, kolikor res potrebujejo, in tako dostop omogočijo tudi drugim.

Prav tako so povečano povpraševanje po ustekleničeni vodi v svojih trgovinah v prizadetih krajih potrdili v Lidlu Slovenija. Tako kot ostali trgovci se trudijo manjkajoče izdelke čim prej dostaviti, je pa zaradi stanja na cestah dostava otežena, so opisali razmere. “Ker moramo v teh razmerah nujno poskrbeti za varnost naših zaposlenih, so naše ekipe zmanjšane,” so dodali in kupce zaprosili za razumevanje.

“Na območjih, kjer imamo poplave, se je pojavilo povečano povpraševanje po vodi. Naše poslovalnice so dobro založene in imamo vseskozi vodo na zalogi, kar gre v veliki meri zahvala visoki odzivnosti naših slovenskih dobaviteljev, ki so nam dobavili dodatne količine še tekom današnjega dneva,” pa so na povpraševanje STA odgovorili v podjetju Jagros, ki upravlja Trgovine Jager.

Ponekod, kjer primanjkuje pitne vode, pa si prebivalci pomagajo med seboj. Na družbenih omrežjih so že zakrožile ponudbe brezplačne pitne vode, denimo na Koroškem.

 

Odzvali so se tudi v Trgovinski zbornici Slovenija. Kot so zapisali, se zavedajo resnosti razmer, v tej luči pa so se zavezali, da bodo naredili vse, kar je v njihovi moči, da bodo prodajalne po državi čim bolj normalno preskrbljene.

“Razmere v prodajalnah v marsikaterem kraju onemogočajo njihovo normalno poslovanje, saj skoraj četrtina maloprodajnih mest zaradi nastalih razmer, kot so poplavljenost trgovskih objektov, poplave cest, izpadi elektrike in nezmožnost prihoda zaposlenih na delo .. ne obratuje,” so opisali dogajanje.

Da bi omogočili nemoteno oskrbo prebivalstva, so na gospodarsko ministrstvo in na predsednika vlade Roberta Goloba posredovali prošnjo, da se za nedeljo odobri možnost enkratnega in izrednega odprtja trgovin.

potres
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Slovenija
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Uredništvo , Danes ob 07:50
Dnevna
Kdaj z vlakom iz Maribora v Ljubljano le v uri in pol?
problematični prometni režim
FOTO: Zakaj križišče na limbuški obvoznici ni krožišče?
Negotov položaj občin
Vedno večji računi za obvezne naloge, kaj bo pa z investicijami?