NIJZ je predstavil novo posvetovalno skupino za covid-19.

Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, v.d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen in predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel danes predstavljajo člane nove posvetovalne skupine za covid-19, ki jo bo, kot je že znano, vodil Fafangel in bo po novem delovala v okviru NIJZ. Eržen je pred časom napovedal, da bo skupina sestavljena iz strokovnjakov z različnih področij.

Zdravstvo je potrebno vrniti na raven iz leta 2019

Veseli smo, da dajemo besedo in odgovornost za obvladovanje epidemiji stroki, NIJZ. Skupaj smo dorekli način, komunikacijo in ukrepanje. Ne bo več ločenih skupin, ločenih ukrepov, želimo, da ni kriznih časov, da se zdravljenje covida umesti v naš zdravstveni sistem. Ne želimo, da ostanejo pacienti, ki nimajo covida neustrezno obravnavani. Danes je dan za NIJZ,” je povedal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Minister za zdravje je ob tem poudaril, da ne bodo posegali v delo strokovnjakov. “Ne bo obveznega cepljenja za covid,” je ob tem zatrdil. “Ne želimo delati vtisa izrednih razmer in ukrepov, v kolikor ne bomo soočeni s scenarijem, ki je zelo malo verjeten.”

Danes ni kriznih razmer. Zdravstvo moramo vrniti na raven iz leta 2019,” poudarja minister za zdravje. Ob tem bi radi covid umestili v zdravstveni sistem, da bolnišnice delujejo normalno tudi ob povišanem številu okužb.

Spremljanje dogajanja na področju virusa in svetovanje

V.d. strokovnega direktorja NIJZ Ivan Eržen je povedal, da so sestavili posvetovalno skupino za covid-19. “Gre za strokovnjake, ki bodo znali sestaviti ukrepe, ki bodo sprejemljivi z vidika prebivalstva in vlade,” je ob tem povedal.

Njena naloga je predvsem, da spremlja, kaj se dogaja na področju dogajanja virusa in daje navodila, kako se družba na to primerno pripravi,” je razložil Eržen.

Na področju cepljenja bi radi ljudem predstavili prednosti, ne da ga dojemajo kot nek prisilen ukrep, je dodal v.d. strokovnega direktorja NIJZ.