Predsednik OZP Predrag Baković je danes zavrnil širitev dnevnega reda seje OZP s točko obravnave varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino. Pojasnil je, da bi bilo to v nasprotju s poslovnikom. Državni sekretar Marko Štucin je medtem potrdil, da so pogajanja o sporazumu v teku, z vsebino pa bo OZP seznanjen, ko bo sporazum pripravljen.

Poziv vladi

"Ker danes besedila sporazuma nimamo, se lahko le seznanimo z namero vlade za sklenitev varnostnega sporazuma med Slovenijo in Ukrajino. O vsebini sami ne moremo razpravljati. Šele ko bo odbor prejel besedilo sporazuma, bo lahko razpravljal tudi o njegovi vsebini," je dejal Baković in zavrnil širitev dnevnega reda, ki ga je predlagala poslanska skupina Gibanja Svoboda.

Vlado je pozval, naj natančneje pojasni okoliščine sporazuma, in dodal, da če vlada ocenjuje, da je treba opraviti razpravo v DZ, lahko za to poda tudi pobudo.

Poslanki Tamara Vonta (Svoboda) in Lena Grgurevič (Svoboda) sta nato oporekali trditvam, da širitev dnevnega reda ni v skladu s poslovnikom. Hkrati sta opozorili, da ni znano, kaj naj bi Slovenija sploh podpisovala z Ukrajino.

"Državni zbor ne ve, kaj predsednica države Nataša Pirc Musar želi podpisati z Ukrajino. Vsebina nam ni bila predstavljena niti ustno niti pisno," je dejala Grgurevič.

Poslanec Lenart Žavbi (Svoboda) je poudaril, da sta tako vlada kot OZP postavljena v izrazito neugoden položaj, saj "predsednica republike po sugestijah zunanjega ministrstva v javnosti komunicira, o čemer mi ne vemo nič".

Pojasnilo državnega sekretara na zunanjem ministrstvu

Državni sekretar na zunanjem ministrstvu Marko Štucin je pojasnil, da ne zunanje ministrstvo ne vlada pred DZ ne skrivata ničesar. "Slovenija se pogaja o sporazumu in ko bo ta pripravljen, bo s tem seznanjen tudi OZP," je dodal. Odbor je nato razpravo o varnostnem sporazumu za krajši čas nadaljeval za zaprtimi vrati.

Slovenija je že spomladi začela pripravljati dvostranski varnostni sporazum z Ukrajino. Sporazum je prejšnji teden v Kijevu nameravala podpisati Pirc Musar, a Ukrajina ni podprla osnutka, češ da v njem ni bilo konkretnih zavez glede pomoči.

Zunanja ministrica Tanja Fajon je takrat pojasnila, da gre za nezavezujoč akt, s katerim pa da se bo po sprejemu na vladi seznanil tudi OZP.

Premier Robert Golob je medtem po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim konec junija ob robu vrha EU v Bruslju izrazil pričakovanje, da bi bil sporazum lahko podpisan julija. Po poročanju medijev bi Golob in Zelenski sporazum utegnila podpisati na prihajajočem vrhu zveze Nato v Washingtonu.

STA