Minister za javno upravo Franc Props, predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk in predsednik konference sindikata upravnih enot Dragan Stanković so podpisali stavkovni sporazum. Sporazum bo predvidoma v uradnem listu objavljen v ponedeljek in začel veljati v torek, delo na upravnih enotah pa bo normalno steklo v ponedeljek.

Zadovoljstvo in priznanje

Props je zadovoljen, da so prišli do dogovora. Zahvalo in priznanje je izrazil pogajalcem na sindikalni in vladni strani, da so uspeli vsebino sporazuma pripeljati do točke, ko je stavka na upravnih enotah zaključena. S ponedeljkom bo delo na upravnih enotah organizirano kot pred stavko.

"S tem, ko bo stavka zaključena, bomo v največji možni meri spet zagotovili normalne delovne procese in seveda bodo državljani dobili storitve, ki jih država zagotavlja na upravnih enotah," je povedal v izjavi po podpisu sporazuma.

Prepričan je, da so s podpisom sporazuma olajšanje doživeli tudi zaposleni na upravnih enotah. "Njihovo poslanstvo je izvajati storitve in to delajo zavzeto, situacija, v kateri so bili v zadnjih tednih pa jim ni bila prijetna," je dodal.

Po Propsovih besedah so se v sporazumu zavezali, da bodo nemudoma pričeli z vsemi aktivnostmi, ki jih stavkovni sporazum predvideva. Torej z dodeljevanjem sredstev za povečan obseg dela na področjih, kjer so zaostanki, s pospešenim reševanjem zaostankov in imenovanjem dveh delovnih skupin.

Verk je po podpisu poudaril, da gre za pozitiven premik. "Upravne enote so temeljni organ, ki izvršuje zakone in javna pooblastila države Slovenije v razmerju do posameznikov in pravnih oseb in velja za najbolj obremenjen sistem v državni upravi," je dodal.

Tudi Stanković je dejal, da je vesel, da so stavkovno aktivnost zaključili. "Na tem mestu bi se želel opravičiti vsem uporabnikom storitev upravnih enot zaradi nevšečnosti, ki so se zgodile zaradi naše stavke," je povedal. Po njegovih besedah to ni bila stavka proti ljudem, niti proti načelnikom in načelnicam upravnih enot, ampak je bila poskus, da bi se materialni položaj zaposlenih na upravnih enotah izboljšal.

STA