22-letni Amadej Krepek, sicer študent na mariborskem FERI-ju, je veliki navdušenec nad vremenom, sploh ekstremnim. Začelo se je že v otroštvu, ko je spremljal nevihte ter jih slikal s telefonom. Skozi leta je postavil tudi svojo vremensko postajo in postal del (neuradne) ekipe Neurje.si, s katero se sedaj odpravlja na “lov za nevihtami“. Hobi ga vodi iz domačega Benedikta po celotni Sloveniji ter v sosednje države, toda kot nam pove, se v zadnjem času ne rabi več tako truditi, da nevihte lovi po državi in okolici, saj jih imamo vedno več “doma” – na severovzhodu države.

Lov se začne nekaj dni pred nevihto

Amadeja je zanimanje za vreme popeljalo do hobija, s katerim se običajno ukvarjajo le veliki adrenalinski navdušenci. Gre za lovljenje neviht, ki je razvito predvsem v ZDA, saj so tam neurja zelo močna in prepogosti tudi tornadi. V Sloveniji je lovljenje neviht še precej nepoznano, čeprav je država za ta hobi zelo primerna. Amadej je del skupine Neurje.si, ki jo sestavljajo podobni vremenski navdušenci. Kako pa izgleda ta adrenalinski hobi?

Ptuj pri Gradu, 8.8.2021 ob 22.22

Velika Nedelja, 8.8.2021 ob 16.03

Kot nam pove Amadej, se akcija začne nekaj dni pred nevihto. “Kakšna dva dni pred nevihto je potrebno preveriti različne vremenske karte, ki prikazujejo določene parametre, značilne za nevihte. Ko se to pregleda, se zmenimo, kje so potencialne lokacije,” razloži in doda, da imajo po Sloveniji določene lokacije, na katere se odpravijo, ker so primerne za fotografije. V Mariboru je to na primer na Dravskem polju, ki omogoča lep razgled. Nevihte lovijo tudi na Madžarskem, Hrvaškem, v Italiji in Avstriji, kot pove so “vsepovsod v okolici potencialne točke za slikati. Če bo kazalo na Madžarskem, gremo pač tja, na neko primerno lokacijo, kjer je lepa ravnina, da je lep pogled.”

Adrenalinski hobi, pri katerem moraš biti vedno pripravljen

Ko se odpravijo na lokacijo, vzamejo s seboj potrebno opremo – stojalo in fotoaparat. Kot nam zaupa Amadej, je prej na “lov” večinoma hodil sam, odkar je član skupine Neurje.si, pa se na teren odpravljajo v skupini. Ko se namenijo na lokacijo, lahko nevihte lovijo tudi cel dan ali celo noč, odvisno od situacije, pripomni mladi vremenski navdušenec.

Zadnjič je npr. kazalo za Avstrijo, na območju Cmureka, ponoči okoli enih zjutraj. Takrat sem že bil pripravljen, čakal v Cmureku in ko pride nevihta, se lepo od daleč vidi – strela, strukture. Mora biti tudi oprema za slikanje bolj profesionalna, da lahko ujameš vse te podrobnosti. 

Ko prihajajo nevihte, lovimo mi predvsem lepe strukture oblakov, strele in takšne stvari, ki so bolj ekstremnega značaja. Da dobiš čim lepše strukture in strele je seveda cilj. Vedno se potrudimo, da dobimo maksimum iz vsake situacije, nevihte, ki pride naproti. Toda to je takšna zadeva, da moraš biti vedno pri stvari. Če zamudiš pet minut, je lahko vsega konec,” opozori Amadej.

Zaščita? Bližina avtoceste in spremljanje nevihte, da ji lahko uidejo

Kako se pa pred nevihtami zaščitijo? “Stvar je v tem, da mi gremo ponavadi skupaj z enim avtom, nas je več in poskušamo zbežati tako, da sledimo nevihti. Poskušamo se izogniti tistemu najhujšemu. Potem se tudi vrnemo na točko, kjer je bilo najhujše in lahko poročamo, slikamo razdejanja in podobno,” razkrije lovec na nevihte.

Biti moraš zelo fleksibilen. Vedno moraš biti blizu avtoceste, da lahko pobegneš od nevihte. Ko nevihta pride, imaš zelo malo manevrskega prostora, če si v nekem kraju, kjer ne moreš ravno slediti nevihti. Je kar zanimivo področje, vedno polno adrenalina.

Kot nam pojasni Amadej, je zaradi njihove taktike bežanja od nevihte zelo pomembno, da so vedno blizu avtoceste. “To je pomembno, da se lahko nevihti izogneš in ni neke panike, da bi te kaj dobilo. Od zadaj je celotna analiza in vse in mi temu sledimo. To je celotna pustolovščina.”

Z lastno vremensko postajo izdaja napovedi za področje Slovenskih Goric

Kaj ga je pa pripeljalo do tako specifičnega in adrenalinskega hobija? Kot nam pove, ga je vreme zanimalo že od nekdaj. Zanimanje je podedoval od dedka, interes pa je rasel iz leta v leto. “Vedno bolj se zavedal, da je potrebno imeti korektne meritve in vse, nato sem še ugotovil, da je veliko bolj zanimivo še hoditi na druge lokacije, da ni vse samo doma… To se je potem nadaljevalo in je zraslo v kar veliko strast.”

Tako se aktivno z vremenom, sploh ekstremnimi vremenskimi pojavi, ukvarja že od konca osnovne šole, okoli sedem let. “Takrat sem slikal bolj s telefonom in osnovnim fotoaparatom. Vzporedno sem si tudi postavil svojo vremensko postajo in začel spremljati te pojave. Najprej pač doma in v okolici,” o svojih začetkih razlaga Amadej in doda, da je nato začel vreme spremljati preko lastne vremenske postaje, zadnji dve leti pa je aktiven tudi na terenu.

Amadejeva vremenska postaja v Benediktu

Prikaz 3D radarske slike SV Slovenije

Vremensko postajo je pred kratkim nadgradil. “Imam kar profesionalne stvari, da merim vse te različne parametre. Pomagam si tudi s tem in z drugimi vremenskimi postajami, da vidim kakšna so odstopanja med modeli, kak kaže in kakšno je dejansko stanje,” ob tem pove.

Kot skupina izdajamo tudi napovedi, jaz jih izdajam s svojo vremensko postajo Benedikt, preko Facebooka izdajam za področje Slovenskih Goric. Trudim se, da bi na območju Slov. goric in širši okolici vzpostavil večjo mrežo meteoroloških postaj. Zdaj imam samo jaz to zelo kvalitetno postajo, ki sem jo kupil pri podjetju Pileus – tako za aktualne podatke kot tudi za kasnejše analize, predvsem dandanes ko je globalno segrevanje in je vedno več ekstremov,” pove Amadej. Mlad navdušenec nad vremenom ima svoj blog, kjer piše analize vremena. Tam lahko podrobneje preberete še o njegovih pustolovščinah med lovom na nevihte.

Naša prihodnost je vedno več neviht, morda tudi tornadi?

Z mladim poznavalcem ekstremnih vremenskih pojavov spregovorimo tudi o letošnji izjemni sezoni neurij na severovzhodu. Kot nam je potrdil, gre za zelo aktivno obdobje, “že od maja naprej je vedno kaka nevihta, če ne tu pa v Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem, blizu meje. Nam je to v pomoč, se ne rabimo daleč voziti, ker je akcija doma. Vedno več je neviht, takšen bo tudi nadaljnji trend. Do konca leta še zna biti precej pestro, glede na to, da se je že začelo tako.”

Tako je, vedno več je neviht, takšen bo tudi nadaljnji trend. Do konca leta še zna biti precej pestro, glede na to, da se je že začelo tako.

Amadej nam pojasni, zakaj so nevihte pri nas tako pogoste: “Glede na povprečje imamo zelo veliko neviht. Slovenija je zelo raznolika in smo res visoko na evropskem nivoju. Veliko vplivajo Alpe in morje ter razgibanost. Pohorje recimo ima velik vpliv na nevihte. Ko prihaja hladna fronta in je ozračje segreto – ko je ozračje segreto so tudi najmočnejše nevihte – takrat Pohorje pomaga, da preusmeri tisti tok. Velikokrat omogoči, da nevihte ponese na ravnino, kjer se lahko oslabijo ali se še okrepijo.”

Juršinci, 1.8.2021 ob 15.15

Zaprešič, 13.5.2022 ob 19.17

Nevihte na Štajerskem postajajo strašljivo podobne ameriškim

Lokacijsko smo dobro postavljeni za nevihte,” nadaljuje z razlago. “Morje dovaja toploto, zrak, vlažen zrak, potem hribi povzročijo, da je v ozračju večja nestabilnost – nevihte se najprej začnejo v hribih, nato se širijo v ravnino. Je pa res, da je ogromno različnih pogojev, zato je pomembno vse spremljati. Velikokrat je neka napoved, pa potem neviht ni. En dan prej je kar rizično napovedati, tudi par ur prej se lahko izjalovi. Tako da moraš vedno spremljati stvari in biti na tekočem, ničesar ne moreš napovedati z gotovostjo.”

Več padavin kot pade, večje je izhlapevanje, kar pripomore k večji nestabilnosti ozračja. In potem je vedno več neviht. To kroži, izhlapeva, je več vlage in posledično več neviht. Pripomore seveda tudi globalno segrevanje.

Mlad navdušenec nad vremenom nam pove tudi, da so nevihte v Sloveniji zadnje čase strašljivo podobne tistim v ZDA – ki je dežela zelo močnih neurij in tornadov. “Na Kidričevem npr., ko je bila pred kratkim nevihta – 5. junija, je bila čisto ameriška, čisto takšna, kot jih lahko vidiš v Ameriki. Na Štajerskem imamo vedno več takšnih neviht, kar je bilo drugače zelo redko, to smo drugače mogoče videli na vsakih pet let, zdaj pa je vedno bolj pogosto,” doda.

Kaj pa tornado? Amadej pravi, da zanje še zaenkrat ni pogojev, “ampak morda jih lahko pričakujemo kdaj v prihodnosti. Zaenkrat še ni pogojev,” pove in poudari “zaenkrat.”

Obramba pred točo po njegovih opažanjih ne pomaga

Amadej spregovori še o obrambi pred točo, ki je zadnje čase pereča tema. “To ne pomaga. Jaz se s tem ne strinjam, ker je preveč teh spremenljivk in ni nikjer dokazano, da to pomaga. Pravijo, da bi to lahko točo ustavilo, ampak po naših izkušnjah nič kaj ne koristi. Mogoče je to bolj eksperimentalno,” pove mlad vremenoslovec o svojih izkušnjah in opažanjih.

Umag, 19.9.2021 ob 21.50

Umag, 19.9.2021 ob 21.47

Amadejeva želja je, da bi se lahko s hobijem ukvarjal profesionalno

Amadej je sicer študent informatike na FERI-ju, tik pred diplomo, namerava pa se vpisati še na magisterij. “To se tudi poklaplja z vremenom, ker imam svojo spletno stran, delam svoje analize,” razlaga strasten vremenoslovec in pove, da si zelo želi, da bi se lahko s hobijem ukvarjal profesionalno.

“Zdaj, ko smo kot ekipa, si želimo, da bi lahko s tem tudi kaj zaslužili in se ukvarjali bolj resno, ampak zaenkrat je samo hobi. Zdi se nam dobro, ker je za tem tudi tako velika skupnost ljudi, ki to spremlja in bi želeli to nadgraditi. Ampak vseeno so visoki stroški goriva, čas gre, včasih gremo na Hrvaško ali Madžarsko in prideš domov ob štirih zjutraj in potem pojdi delati naprej,” pripoveduje Amadej o hobiju, ki mu vzame veliko časa. “V vsakem primeru bo ekstremno vreme ostalo kot hobi, ampak želja je, da bi se to še bolj širilo. Tisto, kar rad delaš, je največ vredno, če s tem zaslužiš, je to toliko bolje, bi veliko pomenilo” še pove mlad navdušenec nad vremenom.