Aditivi so pogosta sestavina živil, mnogokrat tudi za zagotavljanja varnosti, včasih pa njihova uporaba lahko predstavlja tudi tveganje. Zaradi možnih negativnih vplivov na zdravje je bil v zadnjih letih še posebej pod drobnogledom titanov dioksid (E171), ki se pogosto uporablja kot belo barvilo.
Maja 2021 je bil titanov dioksid s strani Evropske agencije za varnost hrane prepoznan kot aditiv, ki ni več varen za uporabo v živilih, in bo prepovedan. Prepoved bo stopila v veljavo letos.
Kot so za nas pojasnili v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), so na zvezi že 2019 podali pobudo o prepovedi uporabe barvilo E171. Takrat so svojo pobudo posredovali na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, na Ministrstvo za zdravje in Urad za kemikalije ter obenem potrošnike opozorili, da se naj izogibajo živilom ki vsebujejo barvilo E171. Kot so za nas v nadaljevanju še pojasnili, so tudi kasneje o nevarnosti aditiva poročali.
Barvilo lahko poškoduje genetski material in ima rakotvorne učinke
Kot je za nas pojasnila prehranska strokovnjakinja Zveze potrošnikov Slovenije Anja Bolha, je aditiv genotoksičen, kar pomeni, da ima sposobnost poškodovanja DNK oziroma genskega materiala celic ter ima lahko kancerogene oz. rakotvorne učinke. Kot aditiv se je uporabljal kot barvilo in je s tehnološkega vidika popolnoma nepotreben, uporabljal se le v estetske namene – poskrbel je za lepo snežno belo barvo izdelkov.
Na podlagi opravljenih študij, ki so preiskovale vpliv s prehrano vnesenega titanovega dioksida na zdravje, je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) sklenila, da se E171 ne smatra več kot varen aditiv za živila.
Morebitna izpostavljenost E171 je v veliki meri odvisna od prehranjevalnih navad posameznika. Ker je ta aditiv večinoma prisoten v predelanih živilih, še posebej v kategorijah kot so žvečilni gumi, pecivo, pecivo in druge sladkarije, so otroci in mladostniki lahko bolj izpostavljeni. Vse navedeno je zelo pomembno pri odločanju o tem, kako se bo uporaba tega aditiva ustrezno zakonodajno uredila.
Katera živila vsebujejo barvilo?
Titanov dioksid oziroma E171, ki se v živilih uporablja predvsem zaradi estetskih razlogov. Živilom se dodaja z namenom, da se doseže lepa in čista bela barva oz. videz motnosti, zato se ga najpogosteje zasledi v sladkarijah, žvečilnih gumijih in pekovskih izdelkih.
Za uporabo v hrani je bil že leta 1966 odobren s strani Ameriške agencije za prehrano in zdravila.
Glede na raziskavo Inštituta za nutricionistiko (NUTRIS) in NIJZ-ja iz 2021 se je delež izdelkov, ki vsebujejo omenjen aditiv že pred uvedbo zmanjševal in sicer iz 3,6 odstotka v letu 2017 na 1,8 odstotka v 2020 v kategorijah kjer ga je pričakovati. Sem sodijo piškoti, torte, mafini in pecivo, žvečilni gumiji, čokolada in sladkarije, sirupi, deserti, jogurti z okusom, sladoledi, žele izdelki, predelani ribji izdelki, priloge, juhe, namazi in sladkor.
Kot je v nadaljevanju pojasnila strokovnjakinja, ga je po podatkih raziskave največ v žvečilnih gumijih ter čokoladah in sladkarijah.

Uporaba titanovega dioksida kot aditiva v živilih na slovenskem trgu v obdobju med 2017 in 2020. Foto: NUTRIS.
Izdelki, ki vsebujejo aditiv, bodo na trgovinskih policah še nekaj časa
Evropska Uredba je bila že objavljena 14. januarja 2022 in zapoveduje, da se lahko vsa živila, ki so bila proizvedena pred 7. februarjem 2022 in vsebujejo titanov dioksid dajo v prodajo najkasneje do 7. avgusta 2022 in ostanejo na policah do konca njihovega roka trajanja.
“Potrošnikom priporočamo, da preberejo seznam sestavin in izdelkov, ki vsebujejo titanov dioksid ne kupujejo. Žal pa jih, v kolikor proizvajalec dokaže, da je bil izdelek proizveden pred 7. februarjem 2022 ne bo mogoče vrniti nazaj v trgovino, saj je glede na uredbo njihova prodaja še dovoljena. Izdelkov, proizvedenih pred 7. februarjem 2022 in danih na trg pred 7. avgustom 2022 ne bo možno vrniti, niti ne bodo zanje izvedeni odpoklici,” je pojasnila strokovnjakinja ter dodala: “Ker gre za izdelke z razmeroma dolgim rokom uporabe je moč pričakovati izdelke s tem aditivom na trgovskih policah še nekaj časa. Minimalni datum uporabe žvečilnih gumijev je lahko tudi več let od datuma proizvodnje, kar pomeni da se bomo lahko z njim še nekaj časa srečali.”
Če pa bo potrošnik kupil izdelek s krajšim rokom uporabe, kot so torte, deserti, jogurti in podobno, ki še vedno vsebuje titanov dioksid, naj seveda izdelek takoj vrne v trgovino.