lada bo na današnji seji med drugim obravnavala izhodišča za pripravo novelo zakona o tujcih. Vključene rešitve izhajajo iz evropske direktive o določitvi pogojev za vstop in prebivanje visokokvalificiranih državljanov tretjih držav, ki želijo prebivati in delati v EU. Uvedli naj bi novo dovoljenje za digitalnega nomada.

Modra karta

Pri dovoljenju za digitalnega nomada naj bi uvedli koncept, ki tujcem omogoča začetek opravljanja dela pred izdajo enotnega dovoljenja za prebivanje in delo zaradi visokokvalificirane zaposlitve (t. i. modre karte).

V takih primerih tujec do izdaje dovoljenja sicer ne bi mogel potovati v druge države članice in tam opravljati dela. Ko pa enkrat tujec dobi modro karto, pa takšna omejitev ni mogoča, saj imajo njeni imetniki po evropski direktivi pod določenimi pogoji omogočeno mobilnost.

Izhodišča naj bi po današnji obravnavi na vladi v petek obravnaval tudi Ekonomsko-socialni svet.

Dopolnitev zakona o izenačevanju možnosti invalidov

Na dnevnem redu današnje seje vlade je tudi predlog dopolnitev zakona o izenačevanju možnosti invalidov. Kot izhaja iz predloga, ki je objavljen med vladnimi gradivi, bi razmejili posebne socialne programe za vključevanje invalidov v družbo ter druge programe in projekte za izenačevanje možnosti invalidov v družbi.

S tem pa bi, kot so zapisali, razširili možnost izbora izvajalcev programov in projektov, ki so namenjeni invalidom, tudi na izvajalce, ki niso invalidske organizacije, področje njihovega delovanja pa je že zdaj izvajanje različnih oblik storitev, programov ali projektov za invalide. Uredili bi tudi ustrezno pravno podlago za dodelitev javnih sredstev za sofinanciranje drugih programov in projektov za izenačevanje možnosti invalidov v družbi.