Aplikacijo za preverjanje evropskih digitalnih covidnih potrdil so umaknili še isti dan, kot so jo objavili. Zdaj pripravljajo novo aplikacijo. Kdaj bo na voljo uporabnikom?

Fotografija je simbolična.

Potem ko so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v petek objavili in isti dan tudi umaknil objavo aplikacije, ki bi gostincem in organizatorjem dogodkov omogočila preverjanje evropskih digitalnih covidnih potrdil, so šli v pripravo nove tovrstne aplikacije. To je danes pojasnil Anže Kavšek z NIJZ, poroča STA.

Kavšek, ki je strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu na NIJZ, je v izjavi medijem pojasnil, da so aplikacijo na svoji spletni strani objavili v petek, saj je bil dan prej objavljen vladni odlok, ki je predvideval preverjanje PCT (preboleli, cepljeni, testirani) pogojev (preboleli, cepljeni, testirani).

“Mi samo izpolnjujemo zahteve, kar moramo narediti. V primeru odloka je bila želja, da se pripravi aplikacija tudi za uporabnike in to smo naredili,” je povedal Anže Kavšek.

Nova aplikacija bo anonimna

Aplikacija je bila sicer ustvarjena že prej, uporablja jo policija na mejnih prehodih. Glede na odziv informacijske pooblaščenke pa so nemudoma ukrepali in onemogočili dostop do aplikacije, je dejal Kavšek in dodal, da so še isti dan začeli pripravljati novo aplikacijo, ki bo anonimna in zadostila pravnim podlagam.

V petek objavljena aplikacija je omogočila vpogled v osebne podatke in status, ali je oseba cepljena, prebolela ali testirana. Nova aplikacija pa bo popolnoma anonimizirana in bo pokazala le, ali posameznik izpolnjuje pogoje ali ne. Aplikacijo so nadgradili z izmenjavo pravil Evropske unije, tako bodo slovenska pravila dosegljiva tudi drugim aplikacijam, pravila drugih držav pa bodo dosegljiva slovenski aplikaciji.

“Glede zahteve za anonimnost vseh podatkov mora imeti nova aplikacija popolnoma novo arhitekturo in pristop, ki omogoča preverjanje PCT potrdil,” je povedal in dodal, da so jo danes začeli tudi testirati. Ob tem pa so zaznali nekaj težav, ker pa njihova odprava ni odvisna le od NIJZ, Kavšek težko napoveduje, kdaj bo aplikacija popolnoma dostopna.

Prejšnje aplikacije z naprav ne morejo umakniti

Kavšek je zagotovil, da si prizadevajo, da bo aplikacija delovala brezhibno na čim več različnih napravah, zato je njeno testiranje ključnega pomena.

Sicer pa tistim, ki so aplikacijo v petek že naložili na svoje mobilne telefone, ta še deluje. “Aplikacijo smo umaknili s spleta, nemogoče, da bi jo umaknili z naprav,” je dejal Anže Kavšek.

Sicer pa je zanikal, da bi nova aplikacija omogočala tudi vpogled, ali je bila posamezna QR koda v kratkem uporabljena še kje druge. Kot je pojasnil, aplikacija ne omogoča shranjevanja nobenih podatkov. Prav tako ni bilo mogoče v petek objavljeni aplikaciji le zakriti podatkov, ki se ne bi smeli prikazovati, saj po njegovih besedah aplikacija ni bila ustvarjena na tak način.