Pri novem Netflixovem filmu posebno pozornost vzbuja dejstvo, da so bile nekatere ključne scene posnete v slovenskem obmorskem mestecu Piran. S svojo slikovito arhitekturo in ozkimi ulicami je mesto dopolnilo filmsko zgodbo ter slovenski obali prineslo mednarodno prepoznavnost.

[[image_1_article_67732]]

V glavnih vlogah Mark Wahlberg in Halle Berry

Mike (Mark Wahlberg) je gradbeni delavec iz Jerseyja, ki se nenadoma znajde v svetu vohunov in tajnih agentov, ko se v njegovem življenju ponovno pojavi njegova srednješolska ljubezen Roxanne (Halle Berry) in ga vplete v visoko tvegano misijo ameriške obveščevalne službe, so vsebino filma povzeli pri Netflixu.

[[image_2_article_67732]]

V času snemanja v Piranu so si ministrica za kulturo Asta Vrečko, minister za gospodarstvo Matjaž Han in direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar ogledali glavno snemalno enoto in se srečali z režiserjem Farinom, izvršno producentko Jennifer Madeloff in člani filmske ekipe.

[[image_4_article_67732]]

Ministrica Asta Vrečko je, kot poroča STA, poudarila, da je snemanje največjega filmskega projekta v Sloveniji pomemben dogodek za slovensko filmsko industrijo. V projekt so vključene tudi slovenske koproducentske ekipe in veliko slovenskih delavcev in delavk na področju filma, ki sodelujejo s kolegi in kolegicami iz najrazličnejših držav, saj so takšne velike produkcije vedno tudi mednarodne.

V filmu se pojavijo različne slovenske lokacije

The Union je bil posnet na različnih lokacijah v Sloveniji, največ pa prav v Piranu. Predvidenih je bilo 17 snemalnih dni. Pri projektu je sodelovalo več kot 340 slovenskih delavcev, kar je več kot polovica celotne ekipe. Slovenski sodelavci so bili prisotni na več ravneh – pri organizaciji, produkciji, na področju scenografije, v tehnični ekipi pa tudi kot asistenti v sektorjih kostumografije in filmske maske ter sektorju slike in zvoka.

[[image_3_article_67732]]

Napovednik filma, v katerem je mogoče prepoznati piranske lokacije, je dostopen na povezavi:

Za projekt so angažirali številne t. i. vajence, vključenih pa je tudi na stotine statistov. Predvideno število vseh sodelujočih slovenskih in tujih filmskih delavcev je bilo 650, z igralci in statisti pa naj bi se število povzpelo na kar 1500. Skupna predvidena poraba sredstev za priprave in snemanje v Sloveniji je bila ocenjena na deset milijonov evrov.

STA