Prvi izmed 10.000 prenosnih računalnikov, ki jih je ministrstvo za digitalno preobrazbo kupilo lani in so namenjeni socialno najšibkejšim, bodo v prihodnjih dneh prišli v roke upravičencev, so ob današnji predstavitvi teh računalnikov pojasnili na ministrstvu. Do danes je na poziv za razdelitev računalnikov prispelo več kot 2000 vlog.

Skupaj nekaj manj kot 870 pozitivnih odločb

Po zadnjih podatkih ministrstva za digitalno preobrazbo so v Javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu RS prejeli 2277 vlog in izdali 669 pozitivnih odločb. V naslednjih dneh bo izdanih še 195 pozitivnih odločb, skupaj torej nekaj manj kot 870, je na današnjem srečanju z novinarji povedala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh.

Sklad je poziv za razdelitev računalnikov objavil 12. aprila. Rok za oddajo vlog bi se sicer po prvotnih načrtih iztekel v soboto, a je sklad v začetku tedna poziv podaljšal do konca meseca.

Po besedah ministrice se bo seznam upravičencev do računalniške opreme z julijem razširil na starše oz. zakonite zastopnike, ki so uvrščeni v drugi dohodkovni razred in imajo vsaj enega otroka, vključenega v osnovnošolsko izobraževanje.

Če bodo računalniki še na voljo, bodo širili krog upravičencev

Če bodo računalniki za izposojo še na voljo, bodo skupino upravičencev razširili na tretji dohodkovni razred, do skupno šestega. "Vsega skupaj je 300.000 upravičencev in verjamem, da nas boste, ko bomo prišli do tretjega dohodkovnega razreda, že spraševali, kdaj bomo nabavili nove prenosnike," je prepričana ministrica.

Na ministrstvu so ob tem pojasnili, da so bile prve odločbe izdane v ponedeljek, tako da bi lahko prvi upravičenci računalnike po pošti prejeli v prihodnjih dneh. Skupaj z njimi bodo dobili še navodila za uporabo, miško in podlogo za miško.

Prenosniki bodo imeli nameščen odprtokodni operacijski sistem Linux, različico Pop OS, ter vso potrebno programsko opremo za brskanje po spletu, branje in pošiljanje elektronske pošte. Na računalnikih so tudi že vnaprej nameščeni programi za delo oz. šolanje od doma, kot so LibreOffice, Zoom in Microsoft Teams. Kot so še poudarili na ministrstvu, imajo računalniki nameščeno tudi protivirusno zaščito.

Stojmenova Duh je predstavila druge aktivnosti ministrstva

Stojmenova Duh je poleg računalnikov predstavila tudi nekatere druge aktivnosti ministrstva. Tako so že pripravili in v koalicijsko usklajevanje poslali izhodišča za krovni zakon o digitalni preobrazbi, jeseni pa bi lahko sledilo medresorsko usklajevanje.

Aktivnosti obenem potekajo za prenos evropskega akta o umetni inteligenci v slovensko zakonodajo, za vzpostavitev kompetenčnega centra za čipe in polprevodniške tehnologije in kompetenčnega centra za umetno inteligenco. V zaključni fazi je tudi priprava strategije o čipih in polprevodnikih, ki bo zaključena v juliju in posredovana v medresorsko usklajevanje.

Ministrica je povedala tudi, da je ne skrbi podatek, da na na prvi rok javnega razpisa za financiranje vzpostavitve, vzdrževanja in upravljanja sistema javnega obveščanja in alarmiranja ni prispela nobena vloga.

"Razpis smo pripravili, nato so operaterji prišli do nas in pojasnili, da še niso pripravljeni in potrebujejo še malo časa. Ampak nič hudega, ker so tudi napovedali, da na prvem roku ne bodo uspeli oddati vloge, in da se bodo vsi odzvali na drugem roku," je dejala. Drugi rok bo za prijavo na razpis sledil julija.

Kakšne spremembe se obetajo zaradi prevzema T-2?

Ministrica je izpostavila še spremembe, ki se obetajo na področju ponudnikov telekomunikacijskih storitev, potem ko je Telemach pred dnevi napovedal prevzem T-2. "Mogoče je prav, da se niso odzvali v tem roku, da vidimo, kako se bo vse skupaj razpletlo," je dejala.

Po izteku pilotskega obdobja projekta Digi info točke bo zdaj sledila ocena, v okviru katere bodo preverili, katere storitve se najbolj uporabljajo, kdaj so bile točke najbolj obiskane in koliko točk se potrebuje. Ministrica je ob tem zagotovila, da bodo projekt zagotovo nadaljevali tudi v prihodnje in za jesen napovedala nov razpis.

STA