Pevec zabavne glasbe Lado Leskovar danes praznuje 80. rojstni dan. Kot Vladimir Leskovar se je rodil 23. marca 1942 v Ljubljani. Svojo prvo glasbeno nagrado je prejel leta 1963 na Slovenski popevki na Bledu za pesem Malokdaj se srečava.

Šansonjer z zavidljivo zbirko popevk

S prvo glasbeno nagrado leta 1963 je Lado Leskovar zaznamoval svojo profesionalno glasbeno pot in se kot pevec uveljavil v vseh zabavno-glasbenih zvrsteh. Posnel je več sto popevk in šansonov, izdal je vrsto plošč in kaset ter v domače in tuje radijske fonoteke prispeval mnogo zanimive glasbe. Enega svojih pevsko ustvarjalnih vrhuncev je dosegel z imenitnim interpretiranjem tako slovenskih kot tudi svetovno znanih šansonov, so ob njegovih obletnicah zapisali v sporočilu za javnost.

Leskovar je med drugim zastopal tedanjo Jugoslavijo na Evroviziji na Dunaju s pesmijo Vse rože sveta, ki jo je zapel v slovenščini, in zasedel osmo mesto. Svojo pevsko kariero je uspešno povezal tudi s filmskimi vlogami in z gledališkimi predstavami. Deloval je tudi kot novinar in urednik na RTV Slovenija. Uveljavil se je v slovenskem, jugoslovanskem in evropskem glasbenem prostoru ter bil nagrajen z najvišjimi festivalskimi priznanji. Za svoje ustvarjanje je med drugim leta 2009 prejel Ježkovo nagrado.

Unicefov ambasador

Od leta 1998 je Leskovar slovenski ambasador Sklada Združenih narodov za otroke (Unicef). Poskušal je tudi s skokom v politične vode in je leta 2008 pod okriljem stranke Zares kandidiral za poslanca v državnem zboru, deset let kasneje kot kandidat Demokratične stranke upokojencev, je zapisano na spletni enciklopediji Wikipedija.

STA