Potem ko je vodstvo Osnovne šole Franja Goloba Prevalje v ponedeljek policijo obvestilo, da je ženska brez njihove vednost v prostorih šole posnela erotične fotografije in jih objavila na spletu, policija o tem zbira obvestila v smeri prekrška po zakonu o varstvu javnega reda in miru. Ukrepala je tudi šola, z zadevo je seznanjen inšpektorat.

V šolo jo je spustil upravnik sosednje zgradbe

Ravnateljica Osnovne šole Franja Goloba Prevalje Andreja Tinta je bila z zadevo seznanjena konec prejšnjega tedna. Ko se je prepričala, da ne gre za fotomontažo, je o tem obvestila inšpektorat za šolstvo in šport, policijo in Občino Prevalje. “Oseba je v šolo vstopila brez mojega vedenja in dovoljenja. Dogodek je neprimeren in žal mi je, da se je to zgodilo,” je ravnateljica danes dejala za STA.

Oseba je v šolo vstopila brez mojega vedenja in dovoljenja. Dogodek je neprimeren in žal mi je, da se je to zgodilo.

Po njenih besedah je osebo v šolo spustil upravnik sosednje zgradbe, ki je imel dostop prek skupnih prostorov, ki jih ima šola s sosednjo stavbo. Upravniku bodo zdaj onemogočili vstop v šolo, je povedala.

Po poročanju medijev je sporne fotografije v prostorih šole posnela in jih nato objavila na svojih družbenih profilih vplivnica Ana Pusovnik, zvezdnica resničnostnega šova Sanjski moški, ki je tudi sama obiskovala prevaljsko šolo.

Je v težavah tudi šola?

Po poročanju 24ur.com je v telefonskem pogovoru dejala, da ni bil njen namen, da se s slik vidi, da so posnete na šoli. Priznala je tudi, da bi jih lahko posnela tudi v studiu. Fotografije so bile posnete v času počitnic, otrok takrat v šoli ni bilo.

Kot omenjeno, je z dogodkom seznanjen inšpektorat za šolstvo in šport. “Glede na dejstvo, da je bilo ugotovljeno, da je z zadevo seznanjena tudi policija, ki ima edina pristojnosti v tej zvezi, inšpektorat zaenkrat drugih postopkov ne bo vodil, ampak jih bo vodila policija,” so za STA danes sporočili z inšpektorata.

Ravnateljica pa je v zvezi s tem povedala še, da so jo z inšpektorata pisno obvestili, da je v tem primeru prišlo do kršitve 72. člena zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki govori o avtonomiji šolskega prostora, in da kršitev ni posledica odločitve ravnateljice kot odgovorne osebe šole. Zato inšpektorat v okviru pristojnosti, ki jih ima, v tem trenutku ugotavlja, da ni razloga za uvedbo inšpekcijskega postopka zoper šolo.

STA