Kraljica Elizabeta II. je bila vse od otroštva velika ljubiteljica psov, še posebej pasme korgi oziroma valižanski ovčar, ki so prepoznavni po nizki rasti in podolgovatem trupu. Nad njimi se je navdušila pri sedmih letih, ko ji je prvega podaril oče, poznejši kralj Jurij VI.

Kraljičini psi imajo tudi svojo stran na Wikipediji

Psi kraljice Elizabete II. so bili upodobljeni na portretih, uradnih fotografijah in na zlati jubilejni kroni otoka Man, ovekovečeni pa so bili celo v porcelanu. Ko je 13-letni korgi z imenom Monti umrl kmalu po nastopu v skeču o Jamesu Bondu na olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu, so celo osmrtnice hvalile njegov nastop. Prav tako imajo kraljičini korgiji svojo stran na Wikipediji, vprašanje »Kako se imenujejo kraljičini korgiji?« pa je redno med desetimi najpogostejšimi vprašanji na uradni spletni strani britanske monarhije.

Slavni kraljevi psički odhajajo drugam

Korgiji so postali sinonim za monarhinjo, ki so jo v njenem dolgem življenju redno fotografirali z valižanskim korgijem pri njenih nogah. Kraljici pogosto pripisujejo zasluge za nastanek pasme dorgi, ko se je njen korgi paril z jazbečarjem v lasti njene sestre, princese Margaret. Kraljičina strast do korgijev sega v njeno otroštvo, ko se je zaljubila v psa Dookieja svojega očeta, kralja Georgea VI. Leta 1944 je na svoj 18. rojstni dan dobila mladiča korgija po imenu Susan. Na Susan je bila tako navezana, da jo je leta 1947 menda celo vzela s seboj na medene tedne. Susan je umrla januarja 1959. Monarhinja je imela v svojem življenju še več deset korgijev. Eden od njih, Willow, se je skupaj z njo pojavil v skeču o Jamesu Bondu, ki ga je posnela za otvoritveno slovesnost olimpijskih iger v Londonu leta 2012.

Pred smrtjo so kraljico spremljali štirje psi: mešanka med korgijem in jazbečarjem Candy, korgija Muick in Sandy ter kokeršpanjelka Lissy. Po kraljičini smrti se je nemudoma pojavilo vprašanje, kaj se bo zgodilo z njenimi ljubljenimi psi, odgovor pa je znan le delno. Po poročanju BBC bosta korgija k sebi vzela princ Andrew, brat kralja Karla III., in njegova nekdanja žena Sarah Ferguson, s katero Andrew kljub ločitvi leta 1996 še vedno živi. Kaj se bo zgodilo s Candy in Lissy, za zdaj še ni znano, najverjetneje pa ju bo posvojil kateri od članov kraljeve družine.