V 76. letu je umrla Shelley Duvall, igralka, najbolj znana po svoji vlogi v filmu The Shining. Duvall je, zaradi zapletov povezanih s sladkorno boleznijo, mirno zaspala doma, v Teksasu, je povedal njen dolgoletni partner, glasbenik Dan Gilroy. »Zapustila nas je moja draga, sladka, čudovita življenjska sopotnica in prijateljica. Preveč trpljenja zadnje čase, zdaj je svobodna. Odleti, lepa Shelley,« je rekel Gilroy.

Bila je enkratna igralka

Preden je sredi devetdesetih let 20. stoletja pobegnila iz Hollywooda v rodni Teksas, je imela Duvall cvetočo kariero vsestranske, enkratne igralke in vodje lastnega produkcijskega podjetja Think Entertainment, ki je ustvarjalo zvezdniške, inovativne otroške filme.

Debitirala je kot najstniška zapeljivka in vodnica Astrodome Suzanne Davis v Brewster McCloud (1970). Desetletje kasneje je Duvall ob Robinu Williamsu zapela in zaigrala v vlogi ikoničnega stripovskega junaka Olive Oyl - voljno dekle v stiski, v Altmanovi igrani priredbi Popaja . Vmes je otroška zvezda sodelovala z Altmanom kot nevesta po naročilu v McCabe & Mrs. Miller (1971); kot ženska, ki ima romanco iz Mississippija z bančnim roparjem Keithom Carradinom v Thieves Like Us (1974); kot skupinka LA Joan, ljubiteljica vročih hlačk in čevljev s platformo ter v mnogih drugih filmih.

Večina pa jo je poznala po njeni vlogi v filmu Izžarevanje (The Shining).

Najstarejša od štirih otrok

Shelley Alexis Duvall se je rodila v Fort Worthu 7. julija 1949 kot najstarejša od štirih otrok (in edina hči). Njeni starši, Bob, dražitelj goveda, ki je postal odvetnik, in njena mati, Bobbie, nepremičninska posrednica, sta pripeljala družino v Houston, ko je bila Shelley stara 5 let. Med preživelimi so njeni bratje Scott, Stewart in Shane.