Danes mineva 25 let od tragične smrti valižanske princese Diane. Nekdaj najbolj priljubljena članica britanske kraljeve družine, nekdanja žena princa Charlesa in mati princev Williama in Harryja, je umrla v prometni nesreči v Parizu 31. avgusta 1997.

Voznik pod vplivom alkohola

Diana je bila 30. avgusta zvečer s spremljevalcem Dodijem al Fajedom, sinom egiptovskega milijonarja, na večerji v pariškem hotelu Ritz. Princesi, ki se je leto prej uradno ločila od britanskega prestolonaslednika, so na vsakem koraku sledili paparaci in da bi jim pobegnila, je njen šofer z veliko hitrostjo zapeljal v predor Alma ob Seni, kjer pa je vozilo trčilo v steber.

Al Fajed in voznik, za katerega se je izkazalo, da je vozil pod vplivom alkohola, sta bila takoj mrtva, 36-letno princeso so močno poškodovano prepeljali v bolnišnico, kjer pa je kmalu umrla. V vozilu je bil še njen telesni stražar, ki je bil hudo poškodovan, a je nesrečo preživel.

Britanska kraljeva družina po poročanju medijev 25. obletnice Dianine smrti ne namerava javno obeležiti.

Smrt priljubljene princese je na Otoku sprožila množično žalovanje, na dan pogreba se je na londonskih ulicah zbralo milijon ljudi, 2,5 milijarde ljudi po svetu pa si je pogreb ogledalo po televiziji.

Diana je veljala za zelo empatično osebo, bila je mnogo bolj ljudska kot drugi člani britanske kraljeve družine, zato so jo klicali princesa ljudskih src. Veliko se je posvečala ljudem z roba družbe, v času, ko je aids veljal za smrtonosno bolezen, se je rokovala z obolelimi, prizadevala si je za pomoč žrtvam min.

 

STA