Na sceni

Le en odgovor ga je ločil do zmage Milijonarja, nato pa pri “klicu v sili” vse šokiral

Uredništvo , 24.01.23 ob 19:46

Namesto zadnjega vprašanja je prijatelja vprašal nekaj popolnoma nepričakovanega.

Le en odgovor ga je ločil do zmage Milijonarja, nato pa pri “klicu v sili” vse šokiral

Švedsko različico kviza Milijonar (Postkodmiljonären) je v soboto z legendarnim nastopom zaznamoval 31-letni Jonas von Essen, sicer dvakratni svetovni prvak v pomnjenju in tudi finalist šova Talang, švedske različice talentov. 31-letnik se je brez problema sprehodil vse do konca in postal 14. tekmovalec, ki je od začetka predvajanja tega šova na Švedskem leta 2005 odnesel najvišjo nagrado – milijon švedskih kron.

Vprašal ga je po sobotnih načrtih

Med gledalci pa je postal legendaren predvsem zaradi svojega odgovarjanja pri zadnjem vprašanju – “Kateri arhitekt je projektiral Čandigar, glavno mesto indijskih zveznih držav Pandžab in Harjana, ki so ga zgradili v 50. letih?” V celotnem kvizu ni potreboval nobene ponujene pomoči, pri zadnjem pa se je odločil poklicati prijatelja Davida.

Toda njegove pomoči ni potreboval. Namesto tega ga je vprašal: “Ali imaš za naslednjo soboto že kaj posebnega v načrtu? Povabil bi te namreč na manjšo zabavo.” Prebrisan 31-letnik ja namreč odgovor že poznal, zato se je od prijatelja poslovil brez, da bi mu sploh prebral vprašanje.

Klica ni načrtoval

31-letnik je sicer nato “za ziher” uporabil polovičko, saj “če bi po vsem tem odgovoril napačno, bi bila to TV-polomija stoletja.” Nato je vendarle odgovoril, da je bil odgovor arhitekt Le Corbusier in tako tudi osvojil znani kviz.

Novopečeni milijonar je pozneje za švedski časopis Aftonbladet povedal, da klica prijatelja ni načrtoval. “Ko sem videl vprašanje, sem bil precej prepričan, da vem pravilni odgovor. Sedel sem tam in razmišljal, kaj naj storim, potem pa sem se odločil, da se bom malce pozabaval,” je dejal. Kot je pojasnil, se mu zdi zgodovinsko tudi to, če bi zaradi zabave žrtvoval milijon. “Sicer zgodovinsko slabega, pa vendar.”