Na sceni

Kultna kavarna Astoria ta vikend pripravlja poseben dogodek

Rebeka Krevs, 16.06.23 ob 16:20

Med številnimi kavnimi hišami, ki so pustile svoj pečat v mestu Maribor, izstopa ena posebna – Kavarna Astoria.

Kultna kavarna Astoria ta vikend pripravlja poseben dogodek

Kavarna Astoria je ena izmed najbolj ikoničnih kavarn v Mariboru, ki nosi bogato zgodovino in tradicijo. Nahaja se v samem središču mesta, na Glavnem trgu, in je priljubljena točka srečevanja domačinov in obiskovalcev. Ni pa le prostor za pitje kave. Je zgodba o preteklosti, ki je preživela in zasijala v sodobnem času. Njena zgodovina, arhitektura in edinstvena atmosfera jo uvrščajo med najprestižnejše kavarne v Sloveniji.

V Astorii ta vikend pripravljajo dogodek Luxardo Limoncello x Astoria.

Dogodek bo potekal od petka 16. 6. 2023 do nedelje 18. 6. 2023. 

Ponujali bodo:

  • limoncello spritz
  • limoncello tonic
  • limoncello tortica
  • limoncello sladoled

Dogodki kot je ta, se bodo čez poletje organizirali še nekajkrat.

Z novim lastnikom v pisanje nove zgodbe

Kljub težavam, ki so prizadele Astorio, je kavarna ponovno odprla vrata in privablja domače prebivalce in obiskovalce, ki želijo doživeti pridih zgodovine. Kot pove novi lastnik, vodja priljubljenega cocktail bara Niagara, Caffetterie v trgovskem centru City in Europark Marko Kokol, si želijo kavarni povrniti sloves, kot ga je imela nekoč in obnoviti njeno prvotno zgodbo, ki jo je začela pisati pred skoraj sto leti.

Zbirališče intelektualcev in umetnikov

Zgodovina kavarne Astoria sega v leto 1922, ko je bila ustanovljena pod imenom Kavarna Union. V tistem času je bila Maribor v razcvetu, saj je bil pomemben industrijski in trgovski center, zato je bilo potrebe po elegantnem in družabnem prostoru za srečevanje in uživanje v dobri kavi ter sladicah.

Kavarna je kmalu postala priljubljeno zbirališče intelektualcev, umetnikov in meščanstva. V času med obema svetovnima vojnama je kavarna postala središče kulturnega dogajanja, kjer so se odvijali pogovori, debatni večeri in umetniške razstave.

Po drugi svetovni vojni je kavarna nadaljevala svoj ugled in pomembnost v mariborskem družabnem življenju. Leta 1952 je dobila ime Kavarna Astoria, ki je ostalo njeno ime do danes. Kavarna je postala tudi priljubljena točka za organizacijo različnih dogodkov, kot so poroke, rojstni dnevi, družabna srečanja in poslovni dogodki. Njena zgodovina in eleganca še vedno privabljata obiskovalce, ki si želijo doživeti pridih preteklosti in uživati v prijetnem vzdušju.