Dedek gre na jug je naslov slovenskega filma, ki v kinematografe prihaja z oktobrom. Tri desetletja po legendarnem filmu Babica gre na jug nam bo režiser Vinci Vogue Anžlovar predstavil še zgodbo dedka, ki je odšel na jug. V filmu bosta glavni vlogi igrala Boris Cavazza in Vlado Novak, ki se bosta prav zares odpravila na jug.

Dedek se bo odpravil na jug skoraj trideset let za babico

Pisalo se je leto 1991, ko je takratni študent režije Vinci Vogue Anžlovar predstavil svoj prvi celovečerni film. Decembrsko vzdušje v Cankarjevem domu je bilo primerno za prikaz zgodbe svobodomiselne babice Sare, ki pobegne iz doma za ostarele. Majolka Šuklje je skupaj z Natašo Matjašec in Bojanom Emeršičem zaigrala v najbolj gledanem slovenskem filmu, kar je status, ki ga je obdržal do Outsiderja leta 1997.

Dedek gre na jug ni nadaljevanje, skupnega jima pa je marsikaj. Naslov, osnova zgodbe in idejni vodja seveda. Vinci Vogue Anžlovar bo tako 7. oktobra predstavil svoj novi celovečerni film. Kaj pravi opis filma? Ostarela glasbenika se v iskanju drage iz preteklosti srečata z vzhajajočo mlado pevko, ki ju popelje na pustolovščino življenja.

Film Dedek gre na jug je zgodba o življenju, pričakovanjih in iskanju smisla. Je zgodba o prijateljstvu. Vlado ugrabi svojega najboljšega prijatelja Borisa iz bolnišnice, saj se ne želi sprijazniti z dejstvom, da Boris umira. Boris in Vlado, oba glasbenika, se poznata že vrsto let, saj sta skupaj igrala v jazz orkestru. Vlado se odloči odpeljati Borisa v Srbijo, da bi ponovno srečal svojo dolgoletno, nikoli izsanjano ljubezen Nedo, s katero je zaradi nesrečnih spletov okoliščin pred leti prekinil stike. Sprva gre vse po planu, potem pa jima pot prekriža Rominja Esma in življenje gre od tu naprej po svoji poti.

Igralska zasedba bo polna znanih obrazov

Boris Cavazza, Vlado Novak in Zala Đurić so glavna zasedba težko pričakovanega filma. V filmu bodo zaigrali tudi Goran Navojec, Senko Veselinov, Jasna Diklić, Maruša Majer, Nenad Tokalić, Jonas Žnidaršič, Dario Varga, Primož Pirnat, Ksenija Mišić, Timon Šturbej in drugi. Za kamero pa se kot skladatelj filma vrača tudi Milko Lazar. Film bo trajal 104 minute, nastal pa je v sodelovanju produkcij A Atalanta, Sektor Film, RTV Slovenija, MP Produkcija, Slovenskega filmskega centra in Agencije za Film na Republika Severna Makedonija.