Avtomatizacija in digitalizacija sta pripomogli k temu, da bo VW v prihodnje potreboval manj delavcev. Številna delovna mesta bodo ukinjena.

Skupina Volkswagen namerava v naslednjih petih letih pri blagovni znamki Volkswagen ukiniti od 5.000 do  7.000 delovnih mest. Del strategije je povsem avtomatizirati rutinske naloge z namenom, da se stroški od leta 2023 dalje zmanjšajo za 5,9 milijarde evrov letno. V primeru upokojitve, delovnega mesta, ki se bo s tem sprostilo, ne nameravajo zapolniti z novim delavcem, še pišejo pri nemškem Bildu.

Volkswagen trenutno veliko vlaga v sodobne informacijske sisteme, kar jim omogoča, da prihranijo stroške z zmanjšanjem števila delovnih mest. Poleg tega želijo pri Volkswagnu zmanjšati raznolikost med samimi modeli vozil in s tem znižati materialne stroške.

Z dosedanjimi varčevalnimi programi, je VW že veliko dosegel, je v izjavi dejal operativni direktor Volkswagna Ralf Brandstäter. ”Toda storiti moramo še veliko več, da bi se spopadli z izzivi, ki nas čakajo v obdobju po letu 2020.”

Jeseni 2016 je nemški avtomobilski koncern pričel z obsežnim varčevanjem in prestrukturiranjem, ki bo potekalo vse do konca leta 2020. Skupno je predvidena ukinitev 30.000 delovnih mest po vsem svetu, od tega 23.000 samo v Nemčiji. V zameno bo na novo ustvarjenih 9.000 delovnih mest, na primer na področjih, kot je razvoj programske opreme in elektro mobilnosti.