Bliža se 15. november, ko morajo biti vozila skladno z zakonodajo opremljena z zimsko opremo, voznike opominjajo na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS). Letne pnevmatike morajo zamenjati z zimskimi oz. morajo imeti v vozilu snežne verige, če še naprej vozijo z letnimi. Opremo je treba prilagoditi predvsem vremenskim razmeram, pravijo na AMZS.

FOTO: AMZS

Na AMZS svetujejo, da imajo vozniki v mislih ne le datum, pač pa da vozilo prilagodijo vremenskim razmeram. Pnevmatike so najpomembnejši del ustrezne opreme avtomobila, a vozniki ne smejo pozabiti, da priprava vozila na zimo nikakor ne pomeni le menjave pnevmatik, je izpostavil inštruktor varne vožnje pri AMZS Brane Legan.

“Ob prihodu nižjih temperatur je treba letno tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla zamenjati z zimsko, preveriti delovanje akumulatorja, poškodbe in obrabo metlic brisalcev. Vsako zaznano poslabšanje delovanja naj bo opomnik za menjavo. Dobra vidljivost je namreč eden ključnih pogojev za varno vožnjo, vemo pa, da je vidljivost v deževnih in meglenih razmerah ter ob sneženju slabša kot sicer. K temu doda svoje še krajši dan,” so inštruktorja v sporočilu za javnost povzeli na zvezi.

Prehajanje občinskih meja za obisk vulkanizerja dovoljeno

V luči omejevalnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa so na AMZS spomnili, da je prehajanje občinskih meja za obisk vulkanizerja dovoljeno. “Na področju prometa, torej pri izvajanju storitev registracij vozil, vključno z zavarovalnimi storitvami in tehničnimi pregledi, ter pri zakonsko zahtevanih usposabljanjih s področja prometa, AMZS nemoteno nudi vse storitve, pri čemer izvaja vse ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa,” so zagotovili na zvezi.

Na področju prometa, torej pri izvajanju storitev registracij vozil, vključno z zavarovalnimi storitvami in tehničnimi pregledi, ter pri zakonsko zahtevanih usposabljanjih s področja prometa, AMZS nemoteno nudi vse storitve, pri čemer izvaja vse ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa.

Prehajanje občin je za stranke dovoljeno za dostop do storitev registracije vozil, tehničnih pregledov in zavarovanja ter pri zakonsko zahtevanih usposabljanjih s področja prometa (obvezna usposabljanja v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem in v AMZS Šoli vožnje). Prav tako lahko vozniki občinske meje prestopijo za obisk servisnih delavnic za popravila in vzdrževanja motornih vozil, če stranka nima možnosti tega opraviti v svoji občini. Med drugim se lahko po storitev v drugo občino odpeljejo tudi člani AMZS ali tisti, ki imajo v AMZS shranjene pnevmatike.

Opozarjajo pa, da je treba v kateremkoli primeru nujnost prehoda občinske meje dokazati z osebno izjavo, ki je dostopna na spletni strani AMZS in dokazilom, ki se nanaša na potrebo po registraciji oziroma zavarovanju in tehničnemu pregledu vozila.