Bolnik s HIV je poiskal zobozdravniško pomoč, a je bil diskriminiran.

Sodišče je prvič v Sloveniji obsodilo zdravstvenega delavca, ki je diskriminiral posameznika zaradi virusa HIV. Gre za primer iz leta 2016, ko je posameznik, okužen s HIV, poiskal zobozdravniško pomoč pri zobozdravnici v manjšem kraju na severovzhodu Slovenije.

Pacient je zobozdravnico seznanil s svojo okužbo, poroča Večer, ta pa ga je sprva napotila na slikanje zob. Ko se je pacient čez dober teden vrnil na pregled, mu je dejala, naj zobozdravstveno oskrbo išče nekje drugje.

Diskriminacija jo je stala slabih 3000 evrov

Pacient se je po zavrnitvi, kot navaja časnik Večer, sprva obrnil na zastopnico pacientovih pravic, po letu dni, ko je v zdravstvu, kljub jasni zakonodaji, ki takšne zavrnitve ne dovoljuje, naletel na gluha ušesa, pa se je odločil za tožbo zaradi diskriminacije. Zdravniška zbornica, ki se na pritožbe zoper zdravnico leto ni odzivala, pri njej v rednih nadzorih sicer ni odkrila nikakršnih “odstopanj od strokovne doktrine“.

Diskriminiran pacient je dobil tožbo tako na prvi, kot drugi stopnji, zobozdravnica mu je morala plačati 2700 evrov odškodnice. Zobozdravnica je v zagovoru sicer zatrjevala, da moškega ni zavrnila zaradi okužbe, ampak ker ne bi imela možnosti pravočasno in ustrezno sterilizirati medicinske opreme, navaja časnik Večer.

Priznala napako, a jo nato spet zavračala

Zobozdravnica je po letu dni tedaj že nekdanjemu pacientu poslala elektronsko sporočilo, v katerem se mu je opravičila. Iz sodbe Višjega sodišča v Mariboru je mogoče razbrati, da je v opravičilu zapisala, da “se zaveda, da je bil njen postopek žaljiv in diskriminirajoč, saj mu s tem zaradi zdravstvenega stanja ni zagotovila pravice do enake obravnave pri zdravstveni oskrbi“. Kljub temu pa je krivdo na sodišču pozneje zavračala. A po poročanju Večera, je bilo za sodišče prav to sporočilo z opravičilom ključni dokaz njenega priznanja napake.