Ob začetku novega veroučnega leta smo preverili stanje v Župniji Maribor – Sv. Janez Krstnik in Župniji Sveti Jurij v Slovenskih goricah.

Prvega septembra se je začelo novo šolsko leto, v teh dneh pa se začenja tudi veroučno leto. Če je še pred dobrimi desetimi leti verouk na podeželju obiskovalo okoli 99 odstotkov otrok, se je ta delež v zadnjih letih zmanjšal. Dr. Janez Görgner, župnik v Svetem Juriju v Slovenskih goricah, pravi, da je lansko leto verouk obiskovalo 145 otrok od prvega do devetega razreda, kar predstavlja od 80 do 85 odstotkov šoloobvezne mladine. Kot opaža, otroci, ki prihajajo iz družin, ki so se v kraj priselile, v verouk obiskujejo v manjši meri. V zadnjih župnijskih oznanilih je glede verouka zapisal: “Verouk ni obvezen šolski proces, ampak je prostovoljen in se ga izvaja na željo staršev in otrok. Nekateri starši, ki so dali otroka krstiti in so pri krstu obljubili, da bodo svojega otroka vzgajali v veri, na to pozabijo. Drugi “modrujejo”, da otroka nočejo k verouku siliti in da ga bodo raje pustili, naj se sam odloči, ko bo večji. Dragi starši, tisti, ki morda tako ali podobno razmišljate: odločitev o tem, ali bo otrok hodil k verouku ali ne, je vaša. Tudi odločitve o tem, ali bo otrok šel v vrtec, v šolo ali kdaj k zdravniku, najbrž v celoti ne prepuščate otroku. Če želite, da bi vaš otrok z vrstniki iz razreda prejel zakramenta prvega svetega obhajila ali birme, to sta zakramenta uvajanja v krščansko življenje in dva lepa praznika krščanske mladosti, potem ne odlašajte z vpisom k verouku.” Zaradi tega, ker imajo šolarji veliko interesnih dejavnosti, imajo nekateri razredi verouk že ob 7. uri zjutraj, še pravi Görgner in dodaja, da sicer župnija na tem področju z jurovsko osnovno šolo dobro sodeluje.

Pogovarjali pa smo se tudi s stolnim župnikom v Župniji Maribor – Sv. Janez Krstnik Danijelom Lasbaherjem. Ta pravi, da v Stolno župnijo Maribor k verouku prihaja okoli 80 otrok, to je okoli 10 odstotkov vseh ali povedano drugače trije do štirje na posamezni razred. Dopušča pa možnost, da kdo od osnovnošolcev s tistega območja verouk obiskuje na kateri od drugih bližnjih župnij. “Ko sem še deloval v Župniji Maribor – Tezno, je bila slika glede verouka bolj jasna. Tam sta dve osnovni šoli. Iz ene je takrat verouk obiskovalo okoli 40 odstotkov otrok, z druge približno deset odstotkov. Skupaj je bilo to približno 130 otrok.” Ker se stolna cerkev nahaja v središču mesta, ki se počasi zapira, je v omenjeni župniji vse manj družin z otroki, poleg tega zaradi pomanjkanja parkirnih mest starši otroke vse težje pripeljejo k verouku. “V preteklosti smo imeli močan vpis otrok, tudi z drugih delov mesta.”

V mestih se vse več odraslih odloča za vstop v krščanstvo

Ob tem pa Lasbaher v mestu opaža pojav, ki je na podeželju manj pogost. Vse več odraslih se vpisuje v tako imenovani katehumenat, torej v uvajanje odraslih v krščanstvo. “Gredo na pot vere in se odločijo za prejetje zakramentov. Takšnih imamo v stolni župniji letno zagotovo od deset do petnajst. To je specifika mestnih župnij.”