V občinskih upravah pravijo, da so na svoje gasilce zelo ponosni, za pogum pa si zaslužijo posebno nagrado.

“Vsem gasilkam in gasilcem smo zelo hvaležni, na njih pa izjemno ponosni, da so pomagali pri gašenju največjega požara v zgodovini Slovenije. Pokazali so svojo visoko usposobljenost in solidarnost pri pomoči na drugem koncu Slovenije,” so zapisali na spletni strani Občine Šentilj. Ob tem so dodali, da bo Občina pokrila vse dodatne stroške, ki so jih imela društva za intervencijo na Krasu. Prav tako so vsem štirim društvom – PGD Velka, PGD Paloma Sladki Vrh, PGD Ceršak in PGD namenili dodatnih 4.000 evrov.

Z območja Šentilja je na Krasu sodelovalo 41 operativnih gasilcev

Na vprašanje, zakaj so se odločili za tovrstno gesto, nam je šentiljski župan mag. Štefan Žvab, ki se je gasilcem osebno zahvalil za vzorno opravljeno pomembno operativno delo in pomoč, odgovoril: “Ti gasilci so šli neposredno v ogenj, pred tem sploh niso vedeli, kaj jih čaka. Za takšen pogum jih je potrebno nagraditi in jih tudi tako vzpodbuditi za nadaljnje požrtvovalno delo. Verjamem, da so veseli vsakega evra, ki ga dobijo. O tem, kaj bodo storili s temi sredstvi, ki je neke vrste nagrada za njihovo prizadevnost, pa bodo odločili sami.”

Z območja občine Šentilj je na nedavni intervenciji sodelovalo 41 operativnih gasilcev z 12 gasilskimi vozili. Prostovoljno gasilsko društvo Šentilj je na Kras odšlo s tremi gasilskimi avtocisternami, z manjšim gasilskim vozilom za gašenje gozdnih požarov in vozilom za prevoz moštva. Gasilci iz Ceršaka so na intervenciji sodelovali z dvema voziloma za prevoz moštva, gasilci s Sladkega Vrha s tremi tovrstnimi vozili in gasilci z Velke z dvema voziloma za prevoz moštva.

Nadomestila prejmejo tudi prostovoljni gasilci z območja občine Pesnica

Tudi župan občine Pesnica mag. Gregor Žmak se je odločil, da bo prostovoljnim gasilskim društvom z območja pesniške občine, ki so sodelovala na intervenciji na Krasu, izdal sklep o izplačilu nadomestila. Izplačilo nadomestila v višini po 1000 evrov, enako kot društva v občini Šentilj, tako prejmejo Prostovoljna gasilska društva Jakobski Dol, Jarenina, Pernica in Pesnica. “Vsem gasilkam in gasilcem se za nesebično in požrtvovalno pomoč zahvaljujem,” je ob tem zapisal pesniški župan.