Ob otvoritvi pripravljajo tudi predstavitev in voden sprehod po urejeni keltski poti Bold, zvečer pa koncert skupine Jeannette in kantavtorja Zorana Predina.

V Šentilju bodo danes uradno odprli regionalno turistično središče, ki so ga vzpostavili na starem mejnem prehodu z Avstrijo. Po besedah župana Štefana Žvaba bodo lahko obiskovalci v njem vsak dan dobili vse potrebne informacije in gradivo za raziskovanje Šentilja in okoliških krajev.

Oživitev mejnega prehoda in nadgradnja arheološke dediščine

Regionalno turistično središče bo delovalo v obnovljenem objektu nekdanje carinarnice, ki je vrsto let propadal, lani pa je občina pristopila k njegovi obnovi v okviru čezmejnega, okoli milijon evrov vrednega projekta Prebujanje/Buđenje. Cilj omenjenega projekta, ki se izteka letos poleti, je ponovna oživitev starega mejnega prehoda in nadgradnja lokalne arheološke dediščine v turistične namene. Zanj sta Šentilj in hrvaška obmejna občina Goričan dobila odobrena sredstva Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Sledenje stopinjam ljudstva

Za aktivnosti v občini Šentilj je bilo načrtovanih nekaj več kot 420.000 evrov. Poleg regionalnega turističnega središča so tudi uredili Keltsko pot z energijskimi točkami v Boldu, ki sledi stopinjam ljudstva, ki je naseljevalo te kraje v 4. in 3. stoletju pred našim štetjem. Podobne načrte so si zadali v Goričanu, ki leži na meji med Hrvaško in Madžarsko, nedaleč od Slovenije. Tudi tam so se odločili s tem projektom promovirati keltsko dediščino in vzpostaviti regionalno turistično središče v prej opuščenem objektu na njihovem starem mejnem prehodu. Kot v Šentilju je bil tudi ta prehod nekoč gospodarsko zelo dejaven, po izgradnji avtoceste in novega mejnega prehoda pa je sameval.

Krepitev lokalnega turizma

Šentiljski župan si od najnovejše pridobitve obeta krepitev lokalnega turizma. Poleg stavbe, kjer je po novem regionalno turistično središče, je namreč še ena prazna stavba, kjer pa nameravajo v prihodnjih letih urediti mladinski hotel. »Tako bi zaokrožili ponudbo prenočitvenih zmogljivosti v naši občini,« je povedal za STA.

Danes celodnevni festival

V namen predstavitve širši javnosti dosežke projekta Prebujanje/ Buđenje bo danes, v soboto, potekal celodnevni festival – KUL FEST 2019. Ob 10. uri bo otvoritev Regionalnega turističnega središča – RTS, na starem mejnem prehodu Šentilj, ob 11.30 predstavitev in voden sprehod po urejeni keltski poti Bold, med 15. in 18. uro bodo delavnice in animacije za najmlajše na trgu Zgornja Velka, od 19. ure dalje pa večerni koncert skupine Jeannette in kantavtorja Zorana Predina na letnem odru na Zgornji Velki.