Občina Ruše je kot prva v Sloveniji pristopila k projektu Pisma Božičku, ki ga koordinira Bojana Ksela.

Občina Ruše je kot prva občina v Sloveniji pristopila k projektu Pisma Božičku, ki letos poteka že četrtič. Vsa pisma, ki jih bodo otroci oddali v božičkov nabiralnik, bodo potovala k pravemu Božičku na Finsko, na Severni pol. Vsi otroci, ki bodo pisma poslali, dobijo tudi uradno potrdilo iz Severnega pola, da je Božiček njihova pisma zares prejel.

Poštni nabiralnik bo do četrtka, 8. decembra, stal v pritličju občinske stavbe na Trgu vstaje 11 v Rušah. Otroci lahko pisma oddajo danes, 7 decembra, od 8.00 do 12.00  ure in od 13.00 do 16.30 ter jutri, v četrtek, 8. decembra, od 8.00 do 12.00 in od 13.00 do 15.00 ure.

Da pa bo Božiček lahko pravočasno poslal otrokom tudi uradna potrdila, se je potrebno prijaviti na spletni strani zav-vita.si/potrdilo-s-severnega-pola ali pa skenirati QR kodo na plakatu ter slediti navodilom.

Občina Ruše se je kot prva lokalna skupnost v Sloveniji pridružila projektu

S projektom Pisma Božičku je pred štirimi leti začela Rušanka Bojana Ksela Rose, lotila pa se ga je kot mama. “Sedela sem doma in razmišljala v smeri, da bi moj 4-letni sin svoje pismo sam fizično predal Božičku. Tako so se začela naša potovanja na Finsko. Potem se je porodila ideja, da bi tudi druge družine in otroke pozvali, da se nam pridružijo in tudi oni oddajo pisma, s Finci smo se celo dogovorili, da lahko predajo pisem prenašamo v živo. Vse do letos smo zbirali pisma in jih potem tudi odnesli na Finsko. Vsi otroci, ki so pismo napisali, dobijo tudi uradno potrdilo s Severnega pola, da je Božiček njihovo pismo zares dobil in ga prebral.”

Sprva so se pisma otrok iz vse Slovenije stekala na pošto v Ljubljani, naša sogovornica pa si je že vrsto let želela, da bi lahko otroci pisma sami oddali v poštni nabiralnik v domačem okolju. “Kupila sem Božičkov nabiralnik, ki smo ga sprva postavili pred našo hišo v Bistrici ob Dravi. Zgodil se je čaroben moment, saj so otroci prihajali k nam in se pred nabiralnikom tudi fotografirali. Zato sem že v času corone razmišljala, da bi k sodelovanju povabila lokalne skupnosti. Letos, ko smo začeli s projektom, me je poklicala županja občine Ruše Urška Repolusk in predlagala, da poštni nabiralnik prestavimo v občinsko stavbo. Na ta način se je ruška občina kot prva v Sloveniji tudi uradno pridružila temu projektu.” Naslednje leto bodo projekt, ki bo pridobil tudi spletno stran, finančno pa ga podpira zavarovalnica Vita Življenjska, razširili še na druge lokalne skupnosti.

Bojana Ksela Rose, ki se ta petek z družino odpravlja na tridnevno potovanje na Finsko, kamor bo odnesla pisma otrok, je tudi ustanoviteljica Najlepših otroških potovanj. Z možem sta namreč v lanskem letu oblikovala spletno stran najlepsaotroskapotovanja.si, na kateri je med drugim omenjeno tudi potovanje k Božičku na Finsko. “Gre za kreiranje destinacij za otroška potovanja, predloge pa potem posredujeva turističnim agencijam. Ugotovila sva namreč, da na trgu primanjkuje nišne ponudbe za družinska potovanja in počitnice, kar midva zdaj kreirava, turistične agencije pa izvedejo.”