V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribora bodo to soboto pripravili jesensko akcijo cepljenja proti klopnim meningoencefalitisom.

Fotografija je simbolična.

To soboto, 16. oktobra 2021, bo v Mariboru pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor potekala jesenska akcija cepljenja proti klopnim meningoencefalitisom (KME. Tudi tokrat se bodo prebivalci štajerske prestolnice in okolice v času akcije lahko cepili po znižani ceni.

Cepljenje odraslih in otrok bo na Ulici talcev 5 v Mariboru v soboto, 16. oktobra, med 8. in 13. uro.

V mariborskem zdravstvenem domu so poudarili: “Kljub visoki verjetnosti okužbe se za cepljenje v Sloveniji še vedno odloča premalo ljudi. Zato sta nujna aktivno ozaveščanje prebialstva in izvedba aktivnosti, ki pripomorejo k dvigu stopnje precepljenosti proti tej resni bolezni.”

Klopni meningoencefalitis je bolezen osrednjega živčnega sistema, ki lahko na zdravju pusti resne posledice. Virus se prenaša z vbodom okuženega klopa.

Takšna bo akcijska cena cepljenja

Občani se lahko za cepljenje proti KME prijavijo prek aplikacije na spletni strani zavoda, o terminu bodo obveščeni s SMS sporočilom. Prijavijo se lahko tudi od danes, 12. oktobra, do četrtka, 14. oktobra od 7. do 15. ure in v petek, 15. oktobra, od 7. do 10. ure na telefonski številki 02 22 86200. Vse, ki imajo cepilno knjižico, v mariborskem zdravstvenem domu prosijo, da jo prinesejo s seboj. Izdaja nove cepilne knjižnice sicer znaša 5 evrov.

Cena cepiva proti KME bo v soboto znašala 20 evrov. Plačilo bo možno samo s plačilno kartico.

Za koga cepljenje ni priporočljivo?

Za osnovno cepljenje proti KME so potrebni trije odmerki cepiva. Drugi odmerek sledi 1 do 3 mesece po prvem, tretji pa 5 do 12 mesecev po drugem. Za vzdrževanje zaščite so nato potrebni še poživitveni odmerki; prvi po 3 letih, naslednji pa na 5 let. Pri osebah, starih 60 let ali več, so poživitveni odmerki priporočljivi na 3 leta.

Cepljenje ni priporočljivo za osebe z akutno vročinsko boleznijo in tiste, ki so alergični na jajčne beljakovine ali sestavine cepiva.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so pojasnili, da je priporočljiv presledek med cepljenjem proti covidu-19 in ostalimi cepljenju 14 dni: “Tako se izognemo napačnemu pripisovanju morebitnih neželenih učinkov.” Cepijo se lahko samo zdravi ljudje, brez suma na covid-19.