V okviru 25. občinskega praznika v Cerkvenjaku bo v soboto, 17. junija, na vzletišču v Čagoni 12. letalski dan Cerkvenjak 2023. Dogajanje se bo začelo zjutraj ob 6. uri, ko bodo v nebo poleteli motorni padalci, uradna otvoritev letalskega dneva bo ob 12. uri. Za obiskovalce bodo ves dan na voljo panoramski poleti, za najmlajše napihljiva igrala.

Poleti motornih padalcev, ki jih bo na nebu mogoče občudovati do 9. ure, pomenijo najavo dogajanja, ki bo temu sledilo. Do uradne otvoritve dogodka, ko bo zbrane pozdravil župan občine Cerkvenjak Marjan Žmavc, ki bo tudi odprl letalski dan, bodo lahko obiskovalci spremljali prihod ultralahkih in večjih letal (cessen iz Letalskega centra Maribor), svoje veščine z letalskimi modeli bodo prikazovali tudi modelarji. Prvič letos so svoj prihod v Čagono napovedali motoristi, člani društva Tricikl Slovenija, ki bodo v soboto na panoramski vožnji po Štajerski. Ena izmed njihovih postojank, pot bodo posneli za oddajo Dobro jutro, bo tudi letalski dan v Cerkvenjaku, kjer jih pričakujejo med 60 in 100. Enemu izmed motoristov, ki se bodo odločili za panoramski let z letalom, bodo organizatorji v okviru žreba povrnili strošek poleta.

Prav tako, kot nam je povedal Vito Kraner, tajnik Aerokluba Sršen Cerkvenjak, so se dogovarjali za prihod helikopterja. Ker je ta zaseden, že iščejo alternativo.

Letalski dan 2022

Letalski dan 2022

Letalski dan 2022

Lani so v zrak popeljali okoli 200 ljudi

Že od 10. ure dalje se bodo obiskovalci lahko popeljali z letali cessna Letalskega centra Maribor, program letenja pa bodo izvajala tudi ultralahka letala. “Pri večsedežnih cessnah gre za licencirana letala, ki so registrirana za panoramske lete. V enem letalu se lahko ob pilotu peljejo še tri osebe. Polet v celoti traja 15 minut, območje letenja pa obsega bližnjo okolico,” pravi Kraner. V lanskem letu so v zrak popeljali okoli 200 ljudi, letos, če bo dopuščalo vreme, želijo to številko še preseči. Vsa letala si bo mogoče ogledati od blizu, možni bodo tudi pogovori s piloti.