Gradnja poslovno-stanovanjskega objekta na Sveti Ani je v zaključni fazi.

Podjetje Gradnje Lenart je v lanskem letu v naselju Krivi Vrh, tik ob glavni dostopni cesti do središča Svete Ane, začelo z gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta. Za pripravo projektne dokumentacije in za pridobitev gradbenega dovoljenja je poskrbela Občina Sveta Ana, nato pa je prek javnega naročila poiskala investitorja, ki je odkupil zemljišče in izdelane projekte za objekt.

Gradnja, ki se je vmes zaradi iskanja novega najemnika prostorov za trgovino nekoliko zavlekla, je tačas v zaključni fazi. V pritličju, kjer je 340 kvadratnih metrov površin namenjenih za novo trgovino (skupaj s skladiščem), tačas izvajajo finalizacijska dela, zraven je prostor za lekarno, ki obsega okoli 70 kvadratnih metrov. V prvem in drugem nadstropju je predvidenih deset stanovanj, inštalacije so že vgrajene, s skupno površino 800 kvadratnih metrov. “Po terminskem planu je predvidena vselitev trgovine v januarju prihodnje leto, vselitev stanovanj pa meseca maja ali junija 2024,” nam je povedal Miha Bračko iz podjetja Gradnje Lenart. Stanovanja so različnih velikosti; od garsonjere do 4-sobnih stanovanj. Po razpisnem dogovoru bo dve stanovanji odkupila Občina Sveta Ana, ostala bodo na voljo na trgu. Bračko še pove, da je približno polovica stanovanj že prodanih. Gre za tako imenovano zeleno gradnjo, ki vključuje uporabo lesenih križnih lepljencev, lesena so tudi okna. V stanovanjih bodo kvalitetni parketi in keramika, pokriti balkoni, ogrevala se bodo s toplotno črpalko, energijo bodo pridobivala s pomočjo sončne elektrarne, kar pomeni zelo nizke končne stroške. V kletnih prostorih objekta bodo zagotovljena garažna mesta, pred trgovino bo okoli 30 parkirnih mest, ostali prostor bodo izkoristili za pohodne poti in zeleni del. Skupna vrednost projekta znaša blizu dva milijona evrov.

V trgovini bo prostor izdelke lokalnih ponudnikov

Martin Breznik, župan občine Sveta Ana, pojasni, da so več kot eno leto čakali na odločitev Mercatorja, ali bo svojo obstoječo trgovino na Sveti Ani preselil v nove prostore poslovno-stanovanjskega objekta: “Mercator se zaradi sprememb lastništva in verjetno drugih interesov ni opredelil do roka, ki smo ga postavili. Za projekt je zelo pomembno, da teče tekoče, zato več kot eno leto nismo mogli čakati. Hitro smo se dogovorili z drugim trgovcem, to je z verigo Kea, ki večinoma zastopa franšizo Tuš. Potem ko smo sklenili dogovor, da najame ta prostor, je bila naša edina želja, da se bodo v trgovino lahko vključili naši lokalni ponudniki. Z direktorjem trgovine sva dogovorjena, da bodo tisti lokalni ponudniki, ki bodo to želeli, imeli možnost dati v trgovino svoje izdelke.”

Lekarna bi lahko vrata odprla spomladi

Za lekarno so sprva predvidevali, da bo v prostorih pod zdravstveno ambulanto, kasneje so spremenili odločitev, saj so bili mnenja, da je primernejša lokacija ob trgovini, kjer bo frekvenca ljudi večja, poleg tega bodo zagotovljeni parkirni prostori.Lekarnam Maribor smo lahko ponudili kvalitetnejši prostor. V tistem trenutku, ko smo sprejeli to odločitev, še lastniško nismo razpolagali z drugim prostorom. Takrat še Pošta svojega prostora ni prodajala, kasneje je bil prodan na dražbi. Izplen dražbe je bil vprašljiv. Lahko da prostora na dražbi tudi ne bi pridobili, zato smo se odločili, da trgovsko-lekarniški del združimo na isti lokaciji,” pojasni župan. Če bo vse potekalo kot mora, bo lekarna na Sveti Ani zaživela v spomladanskem času prihodnjega leta. “Lekarna gre proti novemu letu v razpis opreme, tako da mislim, da bo v prvih mesecih prihodnjega leta blizu tega, da odpre vrata. Je pa vse odvisno od državnih organov.”

Breznik je še posebej vesel, da bo kraj ob trgovini in lekarni pridobil še nekaj novih stanovanj: “V tem duhu smo delovali že pod prejšnjim vodstvom občine, zdaj pa to nadaljujemo. Pomembno je, da omogočimo mladim, da lahko kupijo stanovanja doma. Govorimo o nadstandardnih stanovanjih na nadstandardni lokaciji, ki ponuja čudovit razgled. To je resnično vzorčni projekt, upam, da realiziramo še kakšnega podobnega.”