V začetku maja bo v okviru tradicionalnega Ciberškega kotla potekalo prvo tekmovanje frajtonarjev.

Glasbeno društvo Brloga v sodelovanju s Športnim društvom Branka Ceršak in Občino Šentilj razpisuje 1. tekmovanje frajtonarjev za nagrado Naj godec Slovenskih goric. Dogodek bo potekal v torek, 2. maja, ob 13.00 uri v prireditvenih prostorih omenjenega športnega društva. Kot nam je povedal Damijan Rener, predsednik Glasbenega društva Brloga, bo tekmovanje potekalo v okviru tradicionalnega majskega Ciberškega kotla v Ceršaku. “Na razpis se lahko prijavijo amaterski in izobraženi frajtonarji, ki obvladajo igranje na diatonično harmoniko. Razvrstili jih bomo v dve skupni; do 14 let in od 15 let naprej. Vsak tekmovalec naj prijavi dve skladbi, s katerima se bo predstavil, v primeru večjega števila udeležencev bo zaigral tisto, ki je na prijavnici zapisana prva.” Prijaviti se je mogoče do sobote, 15. aprila, na e-pošto: [email protected] (prijavnica).

Nastope glasbenikov bodo ocenjevali člani Zveze diatonične harmonike Slovenije. Še posebej bodo pozorni na tehnično izvedbo, muzikalnost, ritem, nastop ter izbor skladbe. Trije najboljši v vsaki kategoriji bodo prejeli pokal in denarne nagrade, za najboljši nastop in odrsko prezenco bo podeljena plaketa Radia Pohorje in oddaje Šopek domačih, absolutni zmagovalec pa bo prejel plaketo Naj godec Slovenskih goric, ki jo podeljuje Občina Šentilj. Vsi tekmovalci bodo prejeli priznanja za sodelovanje.

“Če se bo zadeva dobro obnesla, bomo morda prihodnje leto organizirali tekmovanje v mednarodni zasedbi,” zaključuje Rener.