Študenti Študentske urgentne sekcije, ki deluje pod okriljem Društva študentov medicine Maribor mariborske medicinske fakultete, bodo ta konec tedna nastanjeni v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti Škorpijon na Velikem Boču v občini Selnica ob Dravi. Tam bodo izvajali izobraževanja in simulacije v okviru tako imenovanega urgentnega vikenda.

Gre za projekt skupine nadobudnih in entuziastičnih študentov medicine, ki želijo svojo strast in zanimanje za urgentno medicino ter pomoč drugim širiti med kolege medicince. Urgentni vikend je neprekinjeno tridnevno izobraževanje študentov medicine in zdravstvenih ved na področjih praktičnih vidikov pristopa k poškodovancu, osnovnih tehnik diagnosticiranja poškodb in patologij, tehnik imobilizacije, terenskega reševanja in verige reševanja pri masovnih nesrečah. 

Sodeluje 36 študentov 

Izobraževanje bo potekalo od petka, 19. aprila, do nedelje, 21. aprila, in sicer v treh sklopih. "Izobraževanje imamo organizirano za 36 študentov, večina od njih se izobražuje na medicinski fakulteti v Mariboru. Imamo tudi nekaj študentov iz ljubljanske medicinske fakultete, štiri študente iz zdravstvene fakultete v Mariboru in eno fizioterapevtko," nam je povedal vodja projekta Bor Kokalj, sicer študent petega letnika medicine. 

Potres bo povzročil masovno nesrečo 

Najbolj odmeven in za udeležence najbolj adrenalinski del predstavlja nedeljska terenska vaja, na kateri bodo že tradicionalno sodelovali pripadniki in pripadnice Slovenske vojske, vojaška zdravstvena enota, Gasilska brigada Maribor in prostovoljna gasilska društva. Reševanje bodo organizirali in izvajali študenti medicine ob pomoči drugih služb, ki bodo v primeru masovne nesreče tudi prisotne. Gre za nesrečo, v kateri število ponesrečencev presega kapaciteto reševalcev. Po scenariju vaje bo prišlo do potresa, posledice katerega se bodo kazale v razbitem avtomobilu, opečenih osebah zaradi eksplozije, ... Med drugim bodo prikazali  transport ranjencev z vojaškim oklepnikom, reševanje ponesrečencev iz razbitega avta, če bo vreme dopuščalo in ne bo nujnih intervencij, bo priletel tudi helikopter. V šotorih bodo vzpostavili terensko ambulanto. 

[[image_1_article_65295]]

Vajo si lahko ogleda vsak 

Omenjena terenska vaja pa ni zanimiva in atraktivna samo za reševalce in ponesrečence, temveč tudi za gledalce. Če si želite ogledati terensko vajo masovne nesreče, se lahko to nedeljo odpravite do centra Škorpijon. Pričakujejo vas ob 8.30, dobrodošli so tudi tisti, ki bi želeli v vaji sodelovati kot ponesrečenci. Po vaji se bodo sodelujoče službe predstavile na sejmu, ki se ga lahko udeležijo tudi obiskovalci. 

Na ta način imajo mladi zdravniki za seboj že neko realno izkušnjo 

Lansko leto so urgentni vikend organizirali v Ribnici na Pohorju, njegov namen pa je, da bi bili bodoči zdravniki po končanem izobraževanju usposobljeni za delo na terenu. "Opažamo, da se pri mladih zdravnikih, ko gredo s fakultete s teoretičnimi znanji in podlagami prvič na teren, zgodi velik preskok. Lahko se zgodi, da nekoliko "zmrznejo" in vedno pod adrenalinom kljub znanju ne odreagirajo čisto ustrezno. Naš cilj je, da to zmanjšamo, da imajo mladi zdravniki  za seboj že neko realno izkušnjo. Pomembno pa je tudi, da nam druge službe povedo, na kak način se lahko z njimi povežemo na terenu," zaključi Kokalj.