Poročali smo, da Občini Selnica ob Dravi in madžarski Zalakaroš sodelujeta v mednarodnem čezmejnem projektu Dihajmo, ki ga je v okviru programa Interreg finančno podprla Evropska unija. Cilj projekta je vzpostaviti temelje in krepiti povezanost ter zaupanje za dolgoročno sodelovanje med občinskimi vodstvi kot gonilnimi silami razvoja v obeh krajih. 

V ta namen so si zamislili organizacijo dveh srečanj z naslovom Dihajmo z Zalakarošem. Prvo srečanje je 24. maja potekalo v Selnici ob Dravi, kamor je prišlo 45 madžarskih gostov; pripadnikov športnih in kulturnih društev, folklornikov in lokalnih ponudnikov. Med njimi so bili tudi šolarji, ki so se družili s svojimi selniškim vrstniki. 14. junija so Selničani vrnili obisk in z avtobusom odpotovali v Zalakaroš. 

Zalakaroš je znano zdraviliško mesto 

Uradni delegaciji političnega vodstva občin na čelu z županoma sta si ogledali prostore občin ter prisostvovali uradnemu delu s predstavitvijo obeh mest in projektov trajnostnega razvoja. Medtem ko je selniška županja dr. Vlasta Krmelj svojo občino prestavila skozi različne trajnostne projekte in predvsem njihov novi skoraj ničenergijski vrtec iz slovenskega lesa, je župan Ferenc Novak svoje goste skozi Zalakaroš popeljal s posnetki drugega največjega zdraviliškega mesta s 14 hoteli in 8000 posteljami, ki velja za najbolj zeleno in najbolj čisto madžarsko mesto.

[[image_1_article_67260]]

Umetno jezero in čiste zelenice 

Župana sta podpisala sporazum o medsebojnem sodelovanju, ki predstavlja temelj za nadaljnje sodelovanje na področju izmenjave znanj, novih skupnih projektov na področju turizma, trajnostnega razvoja in ekologije. Lokalni vlakec je goste popeljal po Zalakarošu, da so si lahko v živo ogledali umetno jezero in čiste zelenice, ki se bohotijo v mestu. Za boljšo vzpostavitev vezi med predstavniki društev in ostalih nevladnih organizacij so sledili bilateralni sestanki. Tako so se srečali predstavniki turističnega društva, upokojencev, športnih društev, mladih ter s pomočjo talking translatorja (in nemščine ter angleščine) spoznavali drug drugega in dejavnosti, v katere se vključujejo. Skupaj so iskali priložnosti sodelovanja z debato. Na obeh dogodkih so pripravili tiskovno konferenco.

[[image_5_article_67260]]

[[image_4_article_67260]]

Povezali so se tudi učenci in učitelji obeh šol 

Dobre odnose so začeli graditi tudi osnovnošolci lokalnih šol in njihovi učitelji. Tako so v obeh mestih predstavniki učencev sodelovali pri pouku angleškega jezika, računalništva in se učili praktične uporabe digitalnih tehnologij za prevod. V Selnici so kot skupaj spekli štrudelj iz znanih selniških jabolk ter tekmovali v jabolčni olimpijadi, v Zalakarošu pa so otroci uživali v zdravilni vodi lokalnega termalnega parka.

[[image_2_article_67260]]

Osnovnošolci obeh držav so poudarili pomen trajnosti in ponosno pripravili razstavo izdelkov, narejenih iz odpadnih materialov. Na obeh dogodkih se je družilo več kot tisoč ljudi. 

[[image_3_article_67260]]

Predstavili vsak svojo kulturo in lokalne jedi 

Da bi se čimbolj spoznali med sabo, so ob bok uradnim srečanjem pripravili pester kulturni program, kjer so se tako domačini kot gostje predstavili s folkloro, petjem in plesom. Obiskovalci so v okviru javne prireditve uživali v pokušini lokalnih jedi in se mastili z raznolikimi kulinaričnimi vrhunci, med katerimi so med slovenskimi izdelki kraljevali prigrizki, ki so jih pripravile selniške podeželske žene, »jabolčni snickers« izpod rok selniških osnovnošolcev, štrudelj in jabolka Turističnega društva Selnica in siri kmetije Lep.

Madžarske stojnice so se šibile pod vrhunskimi siri Orsolye Steinbeck, tradicionalnimi klobasami in domačim kruhom ter vrhunskim vinom Kranitz in Cezar. Na stojnicah so bile še ročno izdelane skodelice in ostali glineni izdelki madžarskega podjetnika Gaborja Kordély, izdelki ročnodelskega krožka Marjetice in volneni izdelki podjetja Soven.