Pretekli konec tedna je Turistično društvo Selnica ob Dravi organiziralo 25. prireditev Praznik jabolk.

Foto Anka

Hram kulture Arnolda Tovornika v Selnici ob Dravi je bil v soboto v znamenju prireditve Praznik jabolk. Dogodek je že 25. zapored organiziralo Turistično društvo Selnica ob Dravi. Kljub deževnemu vremenu, zaradi katerega so morali odpovedati športne aktivnosti, je bila dvorana polna. Ob Ivanki Frešer, predsednici turističnega društva in častni občanki, so se prireditve med drugim udeležili selniška županja dr. Vlasta Krmelj, ravnateljica šole Manja Kokalj, direktorica Kmetijsko gozdarskega zavoda Maribor Irena Kropf, Zvezdana Remšak, vodja Javnega slada RS za kulturne dejavnosti – izpostava Ruše ter vinska kraljica Cerkvenjaka Patricija Peklar, ki je bila v spremstvu vinskega viteza Ivana Janeza Pučka.

Vodenje programa prireditve, na kateri so okronali že 13. selniško kraljico jabolk, so tokrat prevzeli učenci domače osnovne šole, ki so skupaj z malčki iz vrtca odigrali gledališko predstavo Kraljica jabolk, v kateri so na svoj način prikazali, kako so v Selnici začeli s praznovanjem in kronanjem jabolčne kraljice. Zbrane je uvodoma nagovorila predstavnica turističnega društva Damjana Očko. Dejala je, da je Praznik jabolk že stalnica med jesenskimi prireditvami v občini. “Posebej svečane so tiste, na katerih kronamo novo kraljico.” 

Foto Anka

Nagradili so najboljše likovne in literarne prispevke

V okviru praznika je Turistično društvo Selnica ob Dravi ponovno organiziralo literarni in likovni natečaj pod vodstvom Unesca z naslovom »Jabolko, oj jabolko rdeče«. Izmed prispelih likovnih del otrok iz vrtca Kobanček in učencev Osnovne šole Selnica ob Dravi in njenih podružnic v Gradišču na Kozjaku in Svetem Duhu na Ostrem vrhu ter likovnih del učencev iz Osnovne šole Draga Kobala Maribor, Osnovne šole Bratov Polančičev Maribor, Osnovne šole Franceta Prešerna Maribor, Osnovne šole Pesnica, Osnovne šole Rudolfa Maistra Šentilj (z vrtcem) in Osnovne šole dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec je strokovna komisija izbrala najboljša dela in jih nagradila. Glavno nagrado so namenili devetošolki Zali Voršič Doleček iz Osnovne šole Bratov Polančičev Maribor. Na literarni natečaj je prispelo 79 literarnih prispevkov, ki so jih ustvarili učenci Osnovne šole Selnica ob Dravi (66 prispevkov) in učenci Osnovne šole Draga Kobala Maribor (13 prispevkov). Prvo nagrado je za literarni prispevek Jabolčna nezgoda prejela šestošolka Julija Vavh iz Selnice.

Nova kraljica jabolk je postala 18-letna Alja Hander

Po pevski točki Tima Ribiča in Špele Pokeržnik je zdaj že nekdanja kraljica jabolk Eva Vrčko, ki je bila na tem položaju zadnja štiri leta, krono predala svoji naslednici Alji Hadner. 18-letna Alja prihaja s Spodnjega Slemena. Končala je nižjo glasbeno šolo, pela v šolskem pevskem zboru OŠ Selnica ob Dravi, že vrsto let je aktivna gasilka pri PGD Slemen. Obiskuje četrti letnik III. gimnazije Maribor, program predšolska vzgoja.

Foto Anka

Ob koncu prireditve, na kateri je zbranim spregovorila tudi selniška županja dr. Vlasta Krmelj, smo videli še nastop članov Folklorne skupine Kulturnega društva Pavza. V nadaljevanju so v avli kulturne dvorane program oblikovali: Frajtonarji KUD Gradišče na Kozjaku, Mešani pevski zbor KUD Bezena in Frančekovi pevci ter godci iz DU Ruše, Ženski pevski zbor KUD Arnold Tovornik, Moški pevski zbor KD Pavza in Frajtonarji DU Ruše. Ob koncu uradnega dela programa so si obiskovalci v avli Hrama kulture ogledali razstavo jabolk, ki jo je pripravil Sadjarski center Maribor, prav tako likovna in literarna dela z natečaja in se ustavili pri ponudnikih na stojnicah. Še posebej dobro je bila obiskana tista, na kateri so učenci šole ponujali domači jabolčni zavitek.

Foto Anka

Zelo dobro je bila obiskana tudi nedeljska slovesna sveta maša v cerkvi sv. Janeza Krstnika v Selnici. Bogoslužja na Slomškovo nedeljo se je udeležila tudi nova kraljica jabolk, mašo pa je vodil zlatomašnik Jožef Urbanič.