Najvišje občinsko priznanje – naziv častne občanke je na letošnji slavnostni prireditvi ob občinskem prazniku v Selnici ob Dravi prejela Ivanka Frešer. V obrazložitvi je med drugim zapisano, da se je med občinske nagrajence vpisala zaradi večletnega vsestranskega prispevka k razvoju turistične prepoznavnosti. Ivanka Frešer, sicer mama znane slovenske rokometašice Anje Frešer, je domačinka iz Selnice, vmes je 20 let živela v Mariboru in se nato leta 1997 vrnila v rojstni kraj, kjer se je pridružila Turističnemu društvu Selnica ob Dravi, katerega predsednica je že peti mandat. V tistem času je bil predsednik društva pokojni Rajko Vavra, od katerega se je Frešerjeva, kot pravi, veliko naučila in potem leta 2006 stopila v njegove čevlje. Je sicer mama samohranilka, ob svojih dveh otrocih je skrbela še za nečakinjo, zadnjih 25 let pa je aktivna upokojenka.

V turistično društvo jo je pritegnil nekdanji predsednik Rajko Vavra

“Z nekdanjim predsednikom turističnega društva sva prijateljevala že v mladih letih, ravno on me je pritegnil v društvo, ki se je sprva, pred uradno ustanovitvijo leta 30. septembra 1976, imenovalo Turistično olepševalno društvo Selnica ob Dravi. Že v tistem času so člani društva urejali okolje, organizirali prireditve, ena bolj odmevnih je bila Maškarada, še v obdobju bivšega predsednika smo začeli s še vedno tradicionalno prireditvijo Zlata vrtnica. Izbirali smo najlepše urejene vrtove hiš, kleti, podjetij in  leta 1999 začeli podeljevati plakete in pohvale Zlata vrtnica. Zaradi občanov, ki jih vsako leto nagradimo, je občina lepša in bolj urejena. 12 let je bila tradicionalna prireditev našega društva turistični ples na Svetem Duhu na Ostrem Vrhu, obdržali smo praznik jabolk s kronanjem kraljice jabolk, prav tako prvomajsko budnico ter prikaz rezi sadnega drevja v društvenem sadovnjaku ob šoli, kjer smo uredili gredo v obliki jabolka. Tam smo leta 2018 priredili prikaz žetve po starem,” nam je o društvenem delu povedal Frešerjeva.

Od leta 2015 člani turističnega društva skrbijo za grajski park

Ivanka Frešer je še posebej ponosna na od leta 2015 lepo urejen park ob dvorcu Viltuš. Pred tem je za urejenost parka skrbela ekipa Arboretuma Volčji Potok, selniško turistično društvo pa je več let pristojne opozarjalo na slabo urejeno okolico dvorca. Člani društva so prišli celo do tedanje ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar, ji pokazali fotografije parka, nakar sta ministrstvo in turistično društvo, avgusta leta 2015, hitro podpisala pogodbo o urejanju parka, ki je v veljavi še danes. “Prvo leto in pol so zaradi visoke trave, zanemarjene okolice ter pomanjkanja orodja košnje v parku opravljali prostovoljni gasilci s Slemena, nato je turistično društvo kupilo kosilnice in ostalo potrebo orodje in leta 2016 začelo z urejanjem parka. Ko smo prevzeli to nalogo, je bil park zanemarjen, ribnik sploh ni bil viden, skratka, opraviti je bilo potrebno ogromno dela.”

Članom Turističnega društva je v zadnjih letih uspelo park zgledno urediti. Da je vreden ogleda, pravijo tudi številni obiskovalci, domačini in turisti, ki se v parku velikokrat ustavijo, posedijo in se, zlasti mladoporočenci, zelo radi fotografirajo. “Vesela sem, da nam je z ekipo 15 do 20 ljudi, vsi so člani turističnega društva, to uspelo. Sama ne bi mogla narediti ničesar. Ravno zato najvišje občinsko priznanje, ki sem ga prejela, z veseljem delim s svojimi prostovoljci. Ne le, da redno, približno osemkrat letno, kosimo dva hektarja veliko zemljišče, obrezujemo tudi živo mejo, grmičevje ob glavni cesti, odstranjujemo samonikle rastline v parku, skrbimo za 100 let stara drevesa, med njimi je tudi tulipanovec, ki v tem času lepo cveti, posadimo in skrbimo za cvetje, jeseni grabimo listje, skrbimo za ribnik, … V letošnjem letu smo v parku opravili že tri prostovoljne akcije.”

Dvorec naj bi bil do leta 2026 v celoti obnovljen

Ob tem naša sogovornica obiskovalcem parka sporoča, da so dobrodošli, naj pa za seboj pospravijo. Opozarja pa, da ogledi dvorca niso mogoči, saj je ta zaklenjen, kljub temu pa še vedno prihaja do vlomov v objekt. Je pa Frešerjeva vsakič, ko se ozre na propadajoči dvorec, žalostna, hkrati pa z optimizmom gleda v prihodnost: “Zaradi dvorca smo slabe volje ne le mi, ki urejamo park, temveč tudi obiskovalci, ki nas obiščejo. Kot vemo, pa bodo dvorec, ki je sicer skupaj s parkom v državni lasti, obnovili. Dela, ki bodo zajemala tudi obnovo ograje okoli parka in nove zasaditve, naj bi bila v celoti končana do leta 2026, Občina Selnica ob Dravi pa bo skupaj z ministrstvom predlagala prihodnje vsebine v dvorcu. Turistično društvo si ob tem želi, da bo lahko še naprej skrbelo za park.”

Ob urejanju parka ob dvorcu Viltuš turistično društvo skrbi še za urejenost občinskega središča v Selnici. “V tem tednu smo opravili zasaditve v cvetlična korita na Slovenskem trgu, na gredo pri šoli ter na stojalo pri kmetijski zadrugi. Ker pa vsega sami ne zmoremo, sem že apelirala na občinsko upravo, da bi za te namene koga zaposlili.” Sicer pa Frešerjeva pravi, da bo aktivna v turističnem društvu tudi v prihodnje, vse dokler jih bo služilo zdravje. “Dokler bom imela takšno ekipo, bodo zadeve tekle, me pa skrbi, kaj bo potem, ko mi, ki smo že v letih, ne bomo več zmogli. Na naziv častne občanke sem ponosna in kot sem že dejala, tega priznanja brez ljudi, ki so za mano, najbrž ne bi dobila. Sem pa zelo vesela, da imam pri svojem delu podporo svojih otrok, kar je zame zelo pomembno.”

Foto Anka