Selnica ob Dravi

Dnevi Arnolda Tovornika: Veliko smeha in knjiga o Stanetu Severju

Damjan Veršič, 05.02.24 ob 03:30

Selniški Hram kulture bo med 8. in 13. marcem v znamenju tradicionalnih dni, posvečenih velikemu slovenskemu igralcu in komiku.

Dnevi Arnolda Tovornika: Veliko smeha in knjiga o Stanetu Severju

Od 8. do 13. marca bodo bodo v Selnici ob Dravi potekali tradicionalni, letos že deveti Dnevi Arnolda Tovornika. Posvečeni so enemu najboljših slovenskih igralcev in osrednjemu in najpomembnejšemu igralcu drame SNG Maribor Arnoldu Tovorniku, ki se je rodil prav v Selnici ob Dravi, po njem je poimenovan tudi tamkajšnji Hram kulture, ki bo tudi letos prizorišče večine dogodkov. 

Tovornik je bil prvi stand up komik 

Miha Kranjčević, direktor javnega zavoda Center Arnolda Tovornika Selnica ob Dravi, pojasni, da se želijo vsako leto z dogodki karseda približati Tovornikovemu komičnemu liku Purgatovega Štefa, zato so v ospredju monokomedije, monodrame in ljudske zgodbe. Ker je teh manj, v program vključujejo tudi ostale oblike komedijanstva. "Kolikor mi je znano, je bil Arnold Tovornik prvi stand up komik, seveda v tistih časih se temu ni reklo tako. V svojih radijskih feljtonih je namreč na komunistom sprejemljiv način obdeloval družbene probleme."

Pomemben del prireditve bo predstavitev knjige o Stanetu Severju 

Uvod v letošnje Dneve Arnolda Tovornika bo četrtkova (7. marec, ob 18. uri) razstava v likovnem salonu Lojzeta Šušmelja v avli Hrama kulture. Tokrat bo poudarek na barvah gledališkega prostora, sodelujoče umetnike bo predstavil Mario Berdič Codella. 

Naslednji dan, v petek, 8. marca, ob 17. uri bo v avli Hrama kulture eden izmed vrhuncev prireditve. Predstavili bodo knjigo Stane Sever, genij na gledališkem odru, ki prikazuje delovanje velikega igralca. Njegovo delovanje je prikazano na faktografski način, knjiga, tako obsežne še ni na tržišču, opisuje njegove dosežke v gledališču, filmu, na televiziji in radiu. Rdeča nit zgodbe je potrditev pravila »umetnik (genij) se rodi in ne nastane«. Vedeti moramo namreč, da je bil Stane Sever po poklicu učitelj, njegova izjemen talent in genialnost pa sta ga v dobrih treh letih poklicnega igralstva povzdignila v vrhunskega umetnika. Dogodek bo potekal v sodelovanju z založbo Pivec, knjigo bo predstavil avtor Marko Košir. 

Program bo pester 

Sledi ostali program, v katerem bomo videli Totega reporterja Milana, stand up komedijo Na zdravje, komedijo Kako se znebiti bodočega moža, komedijo Večerja bedakov, monokomedijo Žigolo s.p. in komedijo Jamska ženska.

[[image_1_article_62923]]

V soboto, 9. marca, ob 10. uri bo v dvorani Zinke Zorko šolski muzikal Zvok in glave. Zgodba govori o najstnici Manji, ki se spopada z glasovi iz glave, Ti ji govorijo, da ni dovolj dobra, da je staršem vseeno zanjo in da bo najbolje, da izgine. Obenem so zadnji razredi osnovne šole še polni pasti socialnih omrežij, lažnih prijateljev in sveta, ki je ne razume. Bo najstnici Manji uspelo ukrotiti svoj glas iz glave in prepoznati, zakaj jo ta svet potrebuje? Za otroke je vstop brezplačen, za odrasle 10 evrov.

[[image_2_article_62923]]

Z likom Purgatovega Štefa je smešil človeške slabosti

Arnold Tovornik je v Selnici dokončal pet razredov osnovne šole, nato pa se je vpisal v gimnazijo. Šolanje je nato nadaljeval v vojaški intendantski akademiji v Beogradu. Do začetka druge svetovne vojne je služboval kot intendantski podporočnik v Mariboru. V aprilski vojni je bil zajet in interniran. Iz vojnega ujetništva je bil kasneje izpuščen kot nemški državljan, nato pa je moral vstopiti v Wehrmacht, kjer je do konca vojne delal kot intendant v mariborski vojni bolnici. Po vojni je dve leti delal še v jugoslovanski vojski in za kratek čas v Okrajnem ljudskem odboru Maribor. Od leta 1947 je bil član Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru.

Arnold Tovornik se je širšemu občinstvu zapisal v spomin s komičnim ljudskim likom Purgatovega Štefa, s katerim je na mariborskem feljtonu Radia Maribor in na raznih prireditvah smešil človeške slabosti. Prvič je nastopil v filmu Tri četrtine sonca leta 1959 in kasneje odigral veliko še število prepoznavnih vlog v slovenskih filmih.

 Med njegove najprepoznavnejše dramske vloge med drugim štejemo lik Balantača (C. Golar, Vdova Rošlinka), Kantorja (Cankar, Kralj na Betajnovi), Hermana (B. Kreft, Celjski grofje), Viteza Tobijo, Kalibana in Klobčiča v Shakespearovih igrah Kar hočete, Vihar in Sen kresne noči ter mnoge druge.

Prodaja vstopnic v pisarni TIC-a v Hramu kulture Arnolda Tovornika vsak ponedeljek, torek in četrtek od 12.00 do 15.00, v sredo od 12.00 do 17.00 in uro pred dogodkom, ali preko sistema Mojekarte.si in na vseh Petrolih. Informacije na tel. št.: 02 673 02 20.

"Smo maloštevilna ekipa, ki s pomočjo zunanjih sodelavcev skrbi, da se vi, spoštovani obiskovalci, v našem hramu kar najbolje počutite. Zaradi razumevanja pokroviteljev in donatorjev so vstopnice dosegljive po zelo ugodnih cenah," zaključuje Kranjčević.

potres
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Slovenija
Zjutraj Slovenijo ponovno stresel potres
Uredništvo , Danes ob 07:50
Dnevna
Kdaj z vlakom iz Maribora v Ljubljano le v uri in pol?
problematični prometni režim
FOTO: Zakaj križišče na limbuški obvoznici ni krožišče?
Negotov položaj občin
Vedno večji računi za obvezne naloge, kaj bo pa z investicijami?